vineri, 4 aprilie 2014

Cărți noi! A.C. Pahomi „Filosof de ocazie”, roman, Editura Cartea Românească. * * *


Autoarea a debutat cu literatură pentru copii trecînd de cîțiva ani la romanul destinat cititorilor maturi. Filosof de ocazie este cea mai complexă carte a sa de pînă acum. Volumul are ambiții de roman total, cam în genul lui N. Breban, atacînd atît o problematică a vieții curente, dezvoltînd o tramă polițistă sau thriller, cît și dezbateri de idei în care se prind personajele. 

Perspectiva naratorială este a unui „filosof”, tipul intelectualului sceptic și timid, neadaptat care își relatează aventurile la persoana I, în primul rînd relația cu mai versatul său vecin și prieten, sculptorul Baltazar, un Don Juan, fără scrupule și un artist boem. În cartierul liniștit apare o misterioasă femeie al cărei nume banal, Cristina, nu îi înlătură farmecul tainic. Elegentă, studiată, exalînd erotism, Cristina este poate un mesager thanatic. În jurul ei oamenii încep să moară, Cristina îi seduce pe rînd pe Baltazar și pe filosof ducîndu-l pe ultimul în centrul unui big-bang. Rezolvarea e neclară și nu putea exista una prea explicită după acumulările care preced deznodămîntul. Filosoful se trezește ca dintr-un vis și se poate întreba dacă „a fost sau n-a fost”. 

Cititorul rămîne cam însetat după finalul în coadă de pește și se poate consola cu paginile rafinate și cu dialogurile elegante, uneori greu de urmărit, dintre personaje. Cele două planuri: al misterului Cristinei și al discuțiilor filosofice nu se întrepătrund organic. Este totuși un roman scris cu mînă sigură și cu cîteva personaje bine construite, cel mai reușit nefiind însă fantomatica de Cristina ci artistul prin excelență cu nume de mag - Baltazar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog