luni, 28 decembrie 2009

Cărți noi! Boris Marian Mehr – Bazar oriental, Editura Nouă

Se vede treaba că Boris Marian a ajuns la concluzia că, dacă se vorbeşte de disoluţia şi confuzia genurilor, e cazul să o practice deliberat, pe scară mare, fără nicio preocupare de ce-ar putea crede cititorul sau de sistematizare proprie. În veritabilul bazar se amestecă la liber toate mărfurile, într-o ordine pe deplin aleatorie: proză, poeme, amintiri, cugetări, scurte eseuri – de altfel toate textele sînt scurte, autorul e preocupat să treacă la textul următor. Fiecare text începe abrupt cu un citat din Eminescu sau cu un comentariu sever la Freud, cu un aforism sau cu un vers propriu, cînd nu cu o propoziţie banală. Indiferent. Important e că începe şi, la un moment dat, cu sau fără o concluzie se termnină ca să lase loc pentru începerea altui text al cărui gen nu este predictibil. În aceste condiţii, e de la sine înţeles că nu se poate exprima o judecată globală despre volum, însăşi valoarea produselor fiind foarte diferită. Avem şi obiecte de preţ, avem şi suveniruri de doi bani, turtă dulce şi condimente iuţi, unele peste altele. Poftiţi şi cumpăraţi!

4 comentarii:

  1. mersi pentru cronichetă, parţial sunt de acord, dar autorul nu este obiectiv, deci cred în ceea ce spune fiecare cititor, cred că merită citită şi această bazarnică alcătuire, poate că genurile or să dispară ca şi sexul masculin , feminin şi neutru, ok?

    RăspundețiȘtergere
  2. s-ar putea să fie o experienţă eşuată, dar eu nu citez decât de două ori din Eminescu, o dată vorbesc de Freud, iar poemele, recunosc, nu trebuiau inserate. Altădată va fi mai bine.De va fi. Once more, Thank you, very much, mr. President

    RăspundețiȘtergere
  3. ba nu e rau asa, chiar de aici se sustine ideea de bazar cu lucruri diferite si de miza diferita

    RăspundețiȘtergere
  4. am râs cu poftă citind pagina de premii de excelenţă, bănuiesc că sunt de renumitul Horia Gârbea, greşesc?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog