sâmbătă, 30 iulie 2011

In Memoriam Dr. Veronika Dreichlinger

Am primit cu mare tristețe vestea încetării din viață a scriitoarei germane Dr. Veronika Dreichlinger, o prietenă a scriitorilor români și a mea. Prozatoare, autoare de schițe și nuvele despre oanmeni și locuri din România și Germania, Veronika Dreichlinger s-a născut la Timişoara în anul 1935. A studiat medicina, fiind specialistă în ramura anestezie şi terapie intensivă. A fost polisportivă, practicînd mai ales patinajul şi canotajul la nivel profesionist. Ca etnic german a fost supusă unor discriminări şi persecuții în timpul regimului comunist. În 1974 a emigrat în Germania împreună cu soţul ei, tot medic şi fiul lor. S-a consacrat scrisului după stabilirea în Germania şi a devenit membră a unor organizaţii de breaslă fiind şi în conducerea acestora şi organizatoare a numeroase manifestări literare.

A fost de asemeni o activă militantă în politică. A publicat numeroase volume de povestiri şi nuvele. O selecţie a fost tradusă şi în limba română în traducerea Andei Aldea. A participat la două ediţii ale Festivalului internaţional Zile şi Nopţi de Literatură de la Neptun şi a constituit o punte de legătură între scriitori români şi germani. Prin dispariţia Dr. Veronika Dreichlinger scriitorii români pierd o prietenă sinceră şi devotată.

Am cunoscut-o pe Veronika Dreichlinger în anul 2004 la Dresda, la congresul organizaţiei de scriitori FDA, ea fiind secretara filialei landului NRW - locuia la Jullich, aproape de Aachen. Atunci l-am cunoscut şi pe soţul ei, Dr. Tiberius Dreichlinger, o persoană de mare distincţie. Ne-am revăzut la Neptun, la Festival, şi am vizitat-o de cîteva ori la Julich unde a organizat turnee de lectură cu participarea şi a mea, traducîndu-mi mai multe texte. Am redactat apariţia volumului ei în România şi ea mi-a tradus mai multe texte, cuprinse într-un volum în limba germană (Ente mit Apfelsine). Veronika Dreichlinger era o bună scriitoare și o foarte activă militantă literar, avea capacități de organizatoare deosebite.

Organiza annual un matineu literar de succes care aduna la Julich 200 de persoane venite, unele, de la mare distanță, scriitori, artiști, iubitori de literatură. Am participat și eu cu o lectură la ediția din 2005 care a fost foarte reușită. Avea mulți prieteni printre autorii români. Pe cînd colaboram la TVR am realizat un interviu filmat la Timișoara cu Veronika Dreichlinger, venită să revadă orașul natal. Regret foarte mult evenimentul trist al despărțirii de Veronika Dreichlinger și transmit și pe această cale condoleanțe minunatei sale familii atît de greu încercată în aceste zile.

3 comentarii:

 1. Imi pare rau. O ştiam mai mult de la tine, dar imi amintesc ca am scris o data despre o carte a ei. Odihneasca-se in pace!

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog