marți, 16 august 2011

La Mulți Ani, Lucian Sabados!


Azi 16 august teatrologul și regizorul Lucian Sabados împlinește 55 de ani.
Se împlinesc și 20 de ani de cînd îl cunosc, tocmai devenise director al Teatrului „Toma Caragiu” unde a pus în scenă și două piese ale mele (o alta a montat-o la Tîrgoviște). Dintre ele, „Cafeaua domnului ministru” s-a jucat de vreo 100 de ori fiind cea mai apreciată montare din cele vreo șapte cîte a cunoscut piesa. La multe dintre spectacole a realizat și ilustrația muzicală, fiind un cunoscător al domeniului, mai ales al jazz-ului și un înzestrat interpret de jazz (la pian).

Lucian Sabados a semnat regia a peste 25 spectacole în Teatrul “Toma Caragiu” Ploiesti si Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviste, și recent la Teatrul din Brăila. Dintre autorii pe care i-a pus în scenă, mulți aparțin dramaturgiei noastre, ceea ce e meritoriu într-o epocă de ignorare a ei: Mihail Bulgakov, Molière, Beaumarchais, Goldoni, Garcia Lorca, Noel Coward, Michael Frayn, Lisa Beth Kovetz, Raffy Shart, Pierre Chesnot, dar și I.L. Caragiale, Al. Kiritescu, V.I.Popa, Nicolae Breban, Mihai Ispirescu, Mihail Sebastian, Radu Macrinici, Horia Gârbea.

Din 1991 a devenit director general al Teatrului “Toma Caragiu” Ploiesti, pe care l-a condus la multe succese, aici montînd regizori ca Alexander Hausvater, Victor Frunză, Gelu Colceag, Al. Dabija. Îmi amintesc cu mare plăcere colaborarea cu Lucian Sabados și cu Teatrul din Ploiești și sper ca ea să continue.

Din 2003, Lucian Sabados este și presedinte al Asociatiei Culturale Jazz-Forum.

La 55 de ani îi doresc inspirație și putere de muncă, succese pe scenă și bucurii în fiecare zi. La Mulți Ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog