marți, 13 decembrie 2011

Hat-trick Doina Ruști!


Doina Ruști a obținut „tripla”, un fel de Mare Șlem al „circuitului literar”, luînd premiul Academiei Române pentru romanul „Lizoanca” (2009) după ce primise premiile ASB pentru ”Zogru” (2006) și al USR pentru „Fantoma din moară” (2008). Profesoară universitară și prozatoare extraordinară, Doina Ruști a obținut în timp record cele trei premii cu trei romane consecutive. Mă bucur de a fi semnalat încă de la debutul său cu „Omulețul roșu” și de a fi confirmat la „Zogru” înzestrarea ei de excepție care combină talentul cu o fantezie nelimitată și cu o mare tenacitate.

Foarte puțini scriitori în viață au obținut toate cele trei mari premii (cel al Academiei se acordă doar o singură dată) și niciunul într-un interval atît de scurt ca Doina Ruști. Printre aceștia se află:


Nicolae Manolescu (Academie, 4 x USR, 3 x ASB),
Eugen Simion (Academie, 5 x USR, 3 x ASB),
D.R. Popescu (Academie, 6 x USR, 3 x ASB)
Mircea Cărtărescu (Academie, 3 x USR, 2 x ASB),
Traian T. Coșovei (Academie, 2 x USR, 3 x ASB),
Liviu Ioan Stoiciu (Academie, 3 x USR, 2 x ASB)
și, cu toată modestia,
Horia Gârbea (Academie, 1 x USR, 1 x ASB).

5 comentarii:

  1. Incep cu multe felicitari pt distinsa doamna Doina Rusti pt "Sf. Treime" pe care-a obtinut-o! Merita cu prisosintza Premiile. Dl.H.Garbea, nu credeti ca ne "induceti" o stare de tristete, noua celor care abia aspiram la o biata publicare umila, necum la asemenea distinctii, enumerand un atat de mare numar de Premii si Premieri, ale Academiilor, etc? Este ca si cum ai intra cu Rolls-ul plin de bomboane invelite-n aur, intr-un Orfelinat mizerabil...! Glumeam, desigur. Cu respect, M.Serban.

    RăspundețiȘtergere
  2. @M. Serban
    Ei, nu cred că rămîne cineva nepublicat în țara asta. Ba cred că se publică prea mult (mulți). Am pe podea un teanc de volume numai din ultimele luni pe care abia dacă pot să le deschid, necum să citesc din ele fără să adorm pe loc sau să mă enervez.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta se cheama "Dreptul Democratic La Publicare"! Dat fiind ca Dvs sunteti cel care sunteti, pe dvs va asalteaza lumea cu diverse "tentative" literare mai rele sau si mai rele, mai plictisitoare sau mai suportabile, unele! Soarta de scriitor bun, dl. Garbea!! Trebuie sa va dati cu Opinia dvs avizata. M.Serban.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, Horia! Galant, ca de obicei! Te sarut!

    RăspundețiȘtergere
  5. chiar atat s-a ...deschis Academia la literatura de consum, ignorând adevaratele reușite!?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog