vineri, 27 aprilie 2012

Căderea Guvernului și cultura

Din punctul de vedere al culturii, căderea guvernului MRU n-ar trebui să pună probleme. Susținerea culturii vii poate fi o prioritate pentru orice executiv. Din păcate, la noi, experiența arată că dorința schimbărilor cu orice preț poate fi periculoasă.

Guvernele anterioare (Boc și MRU) au acordat finanțări importante revistelor de cultură. Era aprobată din cîte știu și ordonanța pentru anul 2012 și urma să fie semnată de premier dacă nu intervenea aprobarea moțiunii. Ea acorda revistelor de cultură (nu numai literare) o sumă de 1 milion de lei (10 000 000 000 lei vechi sau 250 000 Euro), prima tranșă fiind de 30% din sumă decontabilă imediat. De asemeni erau aprobate finanțări pentru Premiile USR și mai măruntele financiar dar importantele Premii Ion Hobana pentru literatura SF si Fantasy acordate de ASB și SRSFF. Concursurile AFCN sînt și ele în desfășurare.

Practic, se va vedea foarte repede atitudinea noului guvern față de cultură: dacă finanțările acordate - în condiții de politică de austeritate! de guvernele Boc și MRU - vor fi menținute sau, de ce nu, sporite, va însemna că Ponta și ai săi pot fi creditați cu intenții bune față de cultură. Dacă vor fi tăiate, ei se vor dezonora încă de la început și e semn că, vorba lui Zoe, „vom lupta contra guvernului”. Să vedem...

UPDATE
Se pare că revistele de cultură au fost trecute în bugetul MCPN deci sînt la adăpost deocamdată indiferent cine va veni la conducerea Ministerului.

2 comentarii:

  1. Dacă ar fi să credem zvonistica mediatică, ministrul culturii ar urma să fie Mircea Diaconu, membru al USR, din cîte ştiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lucia Verona
    Așa se aude. Colegul nostru Mircea Diaconu nu e reputat ca foarte generos. Să sperăm totuși... Și Kelemen Hunor e membru USR. Dacă UDMR rămîne în combinație, poate va fi menținut. A ajutat Uniunea și ANUC-ul. Pe de altă parte Mircea Diaconu e coleg de partid cu prim-vicepreședintele USR și e și om de teatru (speranță pentru dramaturgie). Dar să vedem... Doar faptele vorbesc.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog