vineri, 6 iulie 2012

Bacalaureat 2012. Perle și avertisment!

Romancierul Șerban Tomșa a postat pe blogul lui cîteva perle de la Bac (fiind el și prof. de română). Redau patru, cele mai nostime. Dar vă invit să citiți și comentariile lui foarte interesante față de mizeria unei generații. Perlele din lucrările pe care le corectez eu (de pildă formulările „principiului echilibrului părților” - mecanică, anul I de facultate!) au dezavantajul că nici măcar nu sînt amuzante. Așa că nu mai fac păcate cu ele.

Vă atrag atenția doar asupra unui fapt: autorii celor de mai jos, cu sau fără BAC promovat, au drept de vot în România!

*

„Cătălina nu avea probleme financiare pentru că tatăl ei era împărat.

Luceafărul dorea să coboare pe Pământ pentru a deveni moribund.

Luceafărul a coborât pe Pământ şi a făcut sex cu aleasa inimii lui.

Fata de împărat nu se duce în lumea lui Hyperion pentru că îi e teamă să nu răcească.”

6 comentarii:

  1. Bacalaureatul era numit, domnule Gârbea, pe vremea când doamna Lucia Verona termina liceul, examen de maturitate. Ehe, aceste perlele, zic eu, sunt o dovadă că un procent semnificativ din numărul celor care termină liceul e alcătuit din imaturi, pentru aceştia bacalaureatul de azi nu e decât un test de creativitate, în spiritul experimentului Zaica, şi nu un test de cunoaştere, pentru că, dacă greşesc vă rog să mă corectaţi, şi prostia poate fi creativă, a se vedea transpunerea acesteia într-o binecunoscută capodoperă, J. D. SALINGER. « De veghe în lanul de secară. »
    Vă mulţumesc pentru că aţi făcut şi trimiterea la comentariile scriitorului Şerban Tomşa, pentru că acesta trage un semnal de alarmă ce nu poate fi de neglijat :

    « Lumea în care trăim tinde să se transforme într-un coşmar. Încep să să cred că însăşi ideea de OM suferă acum mutaţii morale fundamentale. »

    În acest sens, vă rog să vă gândiţi la adevărul imaturei afirmaţii citate de domnul profesor Tomşa, la felul în care autorul perlei percepe lumea din jur :

    « Luceafărul se duce la demagog, şi nu la demiurg, şi îi cere să-l facă muritor. »

    Normal, dacă vrei să ajungi din soldat neinstruit, hocus-pocus, colonel al Armatei Române, te duci la demagog, nu la demiurg.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, și prostia e creativă, inepuizabilă ca forme, proteică, pentru că este imprevizibilă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am si eu o completare din doua lucrari de bacalaureat, din multele pe care le-as fi putut retine:
    "Luceafarul apartine modernismului din perioada interbelica".(Am gasit in multe lucrari aceasta confuzie tragica) si "Ascultand-o cum il striga, el a coborat si dupa o lunga perioada de discutii ea a devenit nemuritoare, sora cu luna si cu soarele si traind vesnic alaturi de iubirea ei vesnica."

    RăspundețiȘtergere
  4. Vă sunt îndatorat pentru semnalarea postării mele şi îi mulţumesc lui Bordelezu pentru aprecierile făcute.
    Nu-i aşa, Maria, că după lectura unor asemenea lucrări, ne pierdem umorul ? Mie, cel puţin, aşa mi s-a întâmplat.:) Dacă voi fi avut vreodată un pic de haz...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu e de condamnat ca umorul nu se manifesta in asemenea situatii:umorul presupune o asumare inteligenta a unor erori ce nu se datoreaza prostiei si dezintereseului, ca in cazul acestor elevi, pentru care cultura e mai indepartata decat o planeta locuita din alta galaxie.Si atunci cum sa mai intretinem iluzia comunicarii?Riscam sa devenim toti rinoceri daca suntem complici la tendinta de continuare a cultivarii inculturii si a pseudovalorilor intretinuta de o buna parte din massmedia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamnelor și domnilor profesori și ne-profesori,

    Se face un caz enorm de acest BAC, un examen banal care „pe vremea mea” (sunt vechi, domnule zicea parintele nostru ILC) era o formalitate plictisitoare (eu l-am luat cu 9.67) înaintea examenului „adevarat„ care era admiterea în facultate, la discipline care testau cunoștințele domeniului. Acum vin la inginerie oameni cu bac la română-engleză-biologie-filosofie (a fost o vreme cînd se dădea și la sport). Ei sînt incapabili să rezolve o ecuație de gradul I. În fața unui ciclu Carnot ar leșina.

    Bacul ar trebui să fie un examen popular și pentru cei care vor fi simpli funcționari sau tehnicieni. Admiterea să fie cea dură, licența super-dură iar doctoratul rezervat efectiv celor foarte puțini creativi. Declasarea continuă a învățămîntului în comunism și post-comunism a făcut să avem doctorate efectiv la nivelul unor proiecte de an! Numai anul trecut am refuzat să fac aprecieri la două teze de acest nivel și am asistat stupefiat în secretariat la încurcătura unui doctorand care nu era în stare să formuleze corect... cererea pentru susținerea tezei.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog