luni, 22 aprilie 2013

In Memoriam Radu Bărbulescu. 27 ianuarie 1952 București- 18 aprilie 2013 München


Societatea Româno-Germană Apoziția, prietenii și confrații, împreună cu Asociația Scriitorilor București anunță cu mare durere plecarea dintre noi, în zorii zilei de 18 aprilie 2013, a scriitorului și jurnalistului Radu Bărbulescu. 

Născut în România, după studiile liceale a publicat volumul de versuri Vânătoarea de iele (1981). În același an se stabilește la München, unde se manifestă, de la început, ca un nedezmințit combatant împotriva terorii comuniste. A lucrat la Jon Dumitru Verlag, alături de scriitorul Ion Dumitru. S-a implicat  în activitățile exilului și emigrației din Germania. A participat la manifestările cenaclului „Apoziția”, la redactarea și editarea revistei omonime și a Săptămînii Muncheneze. A participat la toate acțiunile și demonstrațiile organizate de Liga Românilor din Exil (Germania) pentru drepturile omului. Și-a definitivat studiile la Hochschule für Politik, München (1986 -­1990), a scris articole și a realizat traduceri pentru alte publicații sau edituri, inclusiv pentru Radio Europa Liberă. 

Împreună cu Ion Rațiu, a conceput și editat primul număr din ziarul Românul Liber, la Londra. A fondat apoi propria editură (Radu Bărbulescu Verlag). Ca membru al U.S.R., al Asociației Jurnaliștilor din Bavaria, VS și FDA, a lui Münchner Literaturbüro și al altor asosiații, fiind și vice-președinte al Apoziției bucurându‐se de concursul lui Laurențiu Ulici, pe atunci președintele Uniunii Scriitorilor din România, au plănuit înființarea unei filiale a acesteia în GermaniaS-a fondat astfel AsociațiaScriitorilor Români și Germani din München și Bavaria, al cărei președinte a rămas până în ultimele clipe. Deasemeni, a fost prezent, de câte ori a fost posibil, cu cărțile și publicațiile editate anual, la întrunirile scriitorilor și traducătorilor organizate de U.S.R., la expozițiile și târgurile de carte de la München, Leipzig, Frankfurt pe Main etc. A obținut Premiul Fundației „Sara și Haim Ianculovici“ (Haifa, 1998) pentru promovarea în limba germană a scriitorilor israelieni din România.

Prin dispariția lui Radu Bărbulescu, literatura română și mișcarea literară a românilor din Germania pierd un prețios scriitor și un neobosit susținător.

*

Datele bio-bibliografice au fost preluate din anunțul realizat de colegul său Ion Dumitru.

L-am întîlnit pe Radu Bărbulescu în Germania și în România, l-am apreciat și regret nespus prematura lui despărțire de noi și de marea lui iubire – literatura.  Dumnezeu să-l odihnească! Sincere condoleanțe familiei.

Un comentariu:

Postări populare

Arhivă blog