vineri, 22 noiembrie 2013

Gaudeamus igitur! Li s-a-nfipt criza în creier!


A 20-a ediție a Tîrgului Gaudeamus, organizat de Radio România, s-a inaugurat cu discursuri firești, dar cam plictisite, iar primele zile au arătat un Tîrg sărăcăcios la expozanți și la vizitatori.

Am participat la o lansare a Victoriei Milescu, reușită, la o lansare colectivă a editurii Betta care a fost simpatică dar prea lungă. Măcar au fost vreo 6 autori și au adunat vreo 60 de participanți. La ședința Pen Club n-au venit decît 12 dintre care cei trei membri ai conducerii. Bine că nu ne-am strîns 13.

Azi se vor lansa cîteva volume interesante și voi fi prezent: Shakespeare, opere VI, la ICR-Tracus Arte (stand ICR, ora 14) Ioan Matei, proză scurtă la Tracus Arte (ora 16), Ioan Pop-Curșeu  Vărjitorie și magie în cultura și literatura românească, Poilrom (16.30)

Mîine două policier-uri fine:  Lucia Verona – Crimă la festival și Bogdan Hrib - 3+1 ambele la Tritonic. Le-am și luat.

Totuși editurile au titluri puține, destule vechituri. Parterul e mai animat, primul inel șchioapătă, iar inelul de sus e trist ca o menajerie de provincie în care în loc de animale s-au pus pozele lor. Paul Daian mai suflă în goarnă, dar se pare că bietul cocoș care-l însoțea a fost tăiat din buget sau poate chiar la propriu, pentru supă.

Invitații speciali - s-au adunat 5 țări nordice – au o prezență palidă. Cei care au criticat prezența României la Paris și Londra (unde efectiv am strălucit) sau la Frankfurt să vină să vadă și eventual să plîngă. Mai bine arată standul de carte rusă de la parter unde niște poeți au făcut un show miercuri, cel puțin ca patos au fost la înălțime.

Deviza tîrgului, aluzie șugubeață la Radio, are un umor cam căznit, amintind de varietățile TVR de dinainte de 89.

Un singur lucru e efectiv ca la Salonul de Carte de Paris: lista de prețuri de la restaurantul tîrgului.
Diferă însă mirosul, care aici e unul de cantină sindicală. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog