miercuri, 11 noiembrie 2015

Premiile Filialelor București ale Uniunii Scriitorilor pentru anul 2014

         Marți 3 noiembrie, la Primăria Sectorului 2, în sala de consiliu, a avut loc ceremonia acordării Premiile Filialelor București ale Uniunii Scriitorilor din România.
            Ceremonia a fost organizată de Primăria Sectorului 2, primar fiind domnul Neculai Onțanu, inițiatorul partenerialului între Primăria Sectorului 2 și Uniunea Scriitorilor, reprezentată la Gală prin prim-vicepreședintele său, domnul, vicepreședintele său, domnul Varujan Vosganian și prin vicepreședintele său, domnul Gabriel Chifu și președinții celor șase filiale bucureștene. Președintele USR, Domnul Nicolae Manolescu, nu a putut participa, absența domniei sale fiind regretată de cei prezenți ca și cea a domnului primar Onțanu, reprezentat de doamna director Mariana Georgescu.
În numele gazdelor, doamna director Mariana Georgescu a subliniat că a fost pentru a unsprezecea oară cînd această Gală este găzduită de Primăria Sectorului 2, evenimente la care totdeauna au fost răsplătiți cu premii cei mai valoroși scriitori bucureșteni, membri ai Uniunii Scriitorilor dar și debutanți de valoare. An de an, din 2005, fără nicio întrerupere, Primăria sectorului 2 a fost și este alături de toți scriitorii de valoare.
        


Atît gazdele și organizatorii, cît și scriitorii care au luat cuvîntul au apreciat că și în acest an, ca de fiecare dată, laureații au fost desemnați  de jurii competente din cadrul filialelor Uniunii, că prin activitatea ei Uniunea și revistele ei bucureștene sînt demne de stimă, sînt cele care propagă în București cultura vie, literatura contemporană, valorile artei literare.

S-a amintit de colaborarea între Primărie și Uniunea Scriitorilor care este veche și susținută, nu se limitează la această Gală. Scriitorii bucureșteni participă la multe acțiuni ale primăriei la sediul acesteia și în centrele culturale de pe teritoriul sectorului 2 unde se implică în evenimente semnificative. Vreme de 11 ani, zeci de scriitori au primit aceste premii ceea ce înseamnă tot atîtea opere de valoare intrate în patrimoniul național și susținute așa cum se cuvine de Primărie și Uniune. S-a exprimat de asemenea încrederea în rezistența peste timp a acestor creații.
Pe lîngă premiile cartea anului, unele filiale, prin juriile lor, au acordat și premii Opera Omnia unor personalități bine cunoscute, cu o carieră îndelungată, cu experiență literară de decenii.
Deși, pe alocuri, emoția a făcut ca intervențiile laureaților să se prelungească sau, dimpotrivă, să nu se producă deloc, momentele de interes nu au lipsit, nici cele de umor, campionul acestora fiind Alex Ștefănescu. El a primit ca „bonus” la Premiul „Opera Omnia” al Filialei București – Critică literară, de la un membru al juriului, profesorul Eugen Negrici, un fazan, vînat fără îndoială de dăruitor.

Marele Premiu, acordat de Primarul Sectorului 2 de comun acord cu Președintele Uniunii Scriitorilor a mers în acest an la un scriitor complet: poet, eseist și traducător de prestigiu care, la aproape 90 de ani de viață își va aniversa, odată cu cei 90 de ani și 70 de ani de la primul volum, premiat în 1947 cu Premiul Ion Minulescu, și rămas în manuscris: Barbu Cioculescu. Cei prezenți i-au urat La Mulți Ani și au dat glas dorinței de a se întîlni cu aceeași bucurie la centenarul cunoscutului autor.


            


Ceremonia s-a încheiat cu urarea poetului și prozatorului Varujan Vosganian de a avea în anul următor, pe podiumul Galei mai mulți tineri debutanți.
Ca în fiecare an, Gala Premiilor Filialelor București ale Uniunii Scriitorilor din România a fost un moment de autentică sărbătoare, un prilej de întîlnire și comuniune spirituală a scriitorilor bucureșteni din toate generațiile. Cei prezenți, foști, actuali și posibili viitori laureați au exprimat mulțumirile lor Primăriei gazdă, juriilor și conducerii USR pentru evenimentul la care au luat parte.

*

            PREMIILE FILIALELOR BUCUREȘTI ALE USR – 2014

Premiul Filialei București Poezie a USR pentru Cartea Anului 2014 :
            Eugenia Țarălungă pentru volumul Rabatabil la cerere, Ed. Tracus Arte

Premiul Filialei București Poezie a USR pentru Cartea de Debut a Anului 2014
            Alina Naiu pentru volumul  Intangibil 54, Ed. Palimpsest

Premiul Filialei București Proză a USR pentru Cartea Anului 2014
Ioan Groșan pentru volumul Lumea ca literatură. Amintiri, Ed. Polirom

Premiul Opera Omnia pe anul 2014 Filialei București Proză a USR
Ioan Lazu

Premiul Filialei București Dramaturgie a USR pentru Cartea Anului 2014
Mircea M. Ionescu pentru volumul Monolog în doi cu moartea la ușă, Ed. Tracus Arte

Premiul Opera Omnia pe anul 2014 Filialei București Dramaturgie
Ecaterina Oproiu
Dinu Grigorescu

Premiul Filialei București Critică, eseistică, istorie literară a USR pentru Cartea Anului 2014
Mihai Zamfir pentru volumul Tropice surâzătoare, Ed. Cartea Românească

Premiul Opera Omnia pe anul 2014 Filialei București Critică, eseistică, istorie literară
Alex Ștefănescu

Premiul Filialei București Traduceri literare a USR pentru Cartea Anului 2014

Constantin Geambașu  pentru traducerea volumului "Secolul meu. Confesiunea unui intelectual european. Convorbiri cu Czeslaw Milosz" de Alexander Wat, Editura Humanitas
Această filială a mai acordat premii traducătorilor A. Săhlean, George Grigore și  Sorin Mărculescu 

Premiul Filialei București Literatură pentru copii și tineret a USR pentru Cartea Anului 2014
Romulus Lal pentru volumul Sub Iatagan

Premiul Opera Omnia pe anul 2014  al Filialei București Literatură pentru copii și tineret a USR

Gheorghe Zarafu
Petru Demetru Popescu

Primăria sectorului 2 București și Uniunea Scriitorilor din România  au acordat
PREMIUL OPERA OMNIA AL FILIALELOR BUCUREȘTI ALE USR PE ANUL 2014

                                            Domnului Barbu Cioculescu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog