sâmbătă, 30 octombrie 2010

Rață 3 D


Am rămas dator încă din 12 aprilie, cînd am publicat doar poza, cu rețeta la Double Delicious Duck - Rața 3 D. O public acum cu nostalgia cuvenită, căci regimul nu-mi mai permite decît să o gătesc, nu și să o încerc.

Rață 3 D (cu portocale, dublu delicioasă)

Pentru patru porții:

4 pulpe de rață
6 portocale mari
250 g morcovi mici (baby carrot)
6 ciuperci albe mari
250 ml vin alb sec
100 ml cointreau sau coniac mai dulce
150 g unt slab
50 g ulei de floarea soarelui
4 foi de dafin
10 g piper verde
10 g piper negru
20 g sare
păturnjel verde
3 g chilli (opțional)
3 g curry (opțional)

Se rade coaja a patru portocale, ce se storc, preferabil manual. Pulpa rămasă se scote de pe coajă. În unt topit, cu puțin ulei, la foc foarte mic, se călesc moderat morcovii cu ciupercile tăiate, coaja rasă și pulpa de portocală. Se scot cele călite, se pun într-o tavă mai înaltă, cu capac, pentru cuptor. În grăsimea rămasă se călesc acum bine pulpele de rață. Se așează în tavă, pe legume, se adaugă jumătate din sucul de portocale și puțină apă. Se acoperă tava și se dă la cuptor, la foc mediu, 20-25 minute. Se prepară un sos din jumătate din sucul de portocale, vin, cointreau, piper, sare, foi de dafin, eventual un praf de chilly și curry. Sosul se adaugă peste rață, care s-a copt parțial, în 2-3 etape, la cîte 10-15 minute. La fiecare adăugare se întorc pulpele, lăsînd tava fără capac. Se servesc pulpele de rață garnisite cu ciuperci, morcovi, felii rotunde din portocalele rămase și pătrunjel. Sosul va fi servit separat, înfierbîntat în boluri. Se poate adăuga orez fiert, separat.

11 comentarii:

  1. Este o variantă a reţetei clasice de raţă cu portocale. Trebuie să fie interesant sosul cu condimentele exotice! Foarte gustos sună, păcat că e greu de găsit pulpe de raţă.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci am în congelator un piept şi un spate de raţă, cât şi restul ingredientelor - minus câteva care se pot procura uşor. Decongelez, dezosez cât pot şi sustitui pulpele.
    Ce bună idee! Tocmai mă-ntrebam ce să mai gătesc şi m-ai scos din impas.
    Deci îţi mulţumesc!

    Lorena S.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lucia
    Găsești pulpe de rață la NIK de lîngă Piața Dorobanților, în stația lui 182 (deci pe Beller înainte de piață, pe dreapta cum mergi spre ea, subsol). Sînt sigur că-ți va ieși bine.
    @Lorena
    Merge și cu piept, mai bine cu spate, nu scoate pielea. Are colesterol, desigur, dar e excelentă. Tot pulpele sînt însă mai savuroase.

    RăspundețiȘtergere
  4. Post-scriptum. Sigur... Se poate realiza rețeta și cu pulpe de pui dar parcă nu e tot aia. Oricum, nu despielițați! În ceea ce mă privește, am realizat ieri un pui la cuptor „pe băț” (vertical) și-l țin în folie în frigider pentru azi (că a trecut ora 12). Necazul e că am interdicție la usturoi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna-ziua !
    Am gatit doar ...rata pe varza.
    Voi incerca "rata 3D"... si-o noua senzatie gustativa.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce mă bucur că m-a dus mintea să nu despieliţez!Până la urmă prefer să las carnea de pasăre împieliţată ca să termin mai repede operaţia de pregătire. Mă grăbesc din motive...ipocrit-budiste, nu ştiu cum să le zic altfel.
    De asemenea e o bucurie să contempli corespondenţele între arta propriu-zisă şi arta culinară. În acest sens (cu proporţiile păstrate, fireşte) mi se par uluitoare, în contraexemplaritatea faptelor, paginile din "Uşa interzisă" în care Gabriel Liiceanu povesteşte cum Monica Lovinescu le-a oferit macaroane nefierte prietenilor pe care-i invitase la masă,cum a fiert castraveţi împreună cu dovleceii, cum fierbea Constantin Noica boabele de cafea, etc.
    Dar chiar atâtea interdicţii? Carnea de raţă înţeleg, e grea. Dar usturoiul? Cade şi el greu la ficat, pancreas, fiere, dar în doză homeopatică previne un miliard de boli.
    Cad şi eu uneori într-un extaz estetic sau chiar mistic şi-mi impun dietă severă. Dar după câteva zile mănânc la loc de toate cu atâta furie (ca şi cum aş vrea să repar o nedreptate), încât am ajuns la concluzia că e mai sănătos să nu renunţi la nevinovatele plăceri culinare. Nu să fii lacom sau gurmand, dar să nu-ţi reprimi aceste mici bucurii.
    Astea, fireşte, sunt "înţelepciuni" abstracte, nu-ţi contrazic în nici un fel dieta, pe care te felicit că poţi să o ţii.

    Lorena

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Nima
    Incercati, ca eu sint la regimul pe care-l stiti.
    @Lorena
    Nu tin dieta prea strict, de unde si ironiile unor anonimi de pe aici. Pentru colesterolul meu, se recomanda pielea vacii si limba gainii (nu invers). Nu stiu altii cum sînt, dar pe mine usturoiul mă loveste la fiere chiar în doze mici

    RăspundețiȘtergere
  8. wow, ce reteta! si colorata pe deasupra:) *****! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Iată că nu sunt numai”împielitati”(sau,mai bine zis ”împielitate”)de care să te feresti precum ei(ele)de tămâie.În ceeace priveste atacul la fiere,se recomandă ape mineralle de Olănesti.Vă multumesc,ANONIMUL(A)CIVILIZAT(Ă).

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Gârbea, să vă dau o veste bună: de fapt grăsimea (adică şi pielea) de raţă şi cea de gâscă sunt chiar recomandate pentru reducerea colesterolului. Au un conţinut scăzut de acizi graşi saturaţi şi foarte ridicat de acizi graşi mono şi polinesaturaţi, ca si peştele sau uleiul de măsline. De studiat problema!
    ANONIMUL VENEŢIAN

    RăspundețiȘtergere
  11. E-adevărat, usturoiul miroase foarte urât. Mă răscoleşte în sensul cel mai neplăcut.
    Mâncare de măsline cu limbă de găină şi escalop cu ciuperci şi piele de vacă pare totuşi interesant.
    Lorena

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog