luni, 16 ianuarie 2012

Cărți noi! Marfă reîncărcată, Editura Brumar * * *

            Este o tradiție ca un grup restrîns de poeți de aceeași generație și cu afinități reciproce să creeze un volum împreună. Exemplele ilustre pornesc cu Belgradul în cinci prieteni, continuă cu optzecistele Aer cu diamante și Cinci, marcante pentru o epocă, și ajung la Cartea absint aproape de noi. Marfă (1996) este însă singurul care a avut un remake intitulat Marfă reîncărcată după 15 ani. Autorii aveau 24-30 de ani în 1996 și au ajuns la maturitatea biologică dar și creatoare în 2011. 

             Judecînd drept, chiar dacă au cîștigat experiență, ei nu s-au schimbat stilistic radical, au păstrat cu toții un aer adolescentincare vine de fapt din cel al avangardei optzeciste de la care se revendică. Prefața actualei culegeri e semnată de Florin Iaru, unul dintre mentorii inițiali ai grupării era Traian T. Coșovei. În 15 ani, repede scurși, Dan Mircea Cipariu a devenit manager cultural și probabil inițiativa regrupării celor cinci îi aparține. Poezia sa reflexivă, melancolică dar creatoare de spectacol, în spiritul amintitului Traian T., și-a rafinat tehnica. Florin Dumitrescu a rămas și el știurlubaticul textier de la „Sarmale reci” cu versuri abile și săltărețe. Sorin Gherguț, neo-optzecist și el, se copilărește delicat și atractiv. Dan Pleșa s-a cam îndepărtat de poezie, dar face față cu bine provocării de a se regăsi alături de colegii cu cariere literare mai impunătoare. Bogdan O. Popescu, cu o poezie meticuloasă și elegantă, pare azi liderul estetic al adunării, un primus inter pares care între timp și-a făcut și debutul reușit și în proză. 

            Mă mir că ingeniosul Dan Mircea Cipariu nu a avut ideea de a ilustra volumul cu zece fotografii: cei cinci poeți „înainte” și „după”. Dar și așa avem foarte clar, prin texte, imaginea a cinci tineri ardenți și destinați poeziei care s-au transformat în tot atîția adulți încă tineri, încă entuziaști și care au confirmat premisele favorabile ale debutului amplificînd dimensiunile orizontală și de profunzime ale operei. 

2 comentarii:

Postări populare

Arhivă blog