miercuri, 18 decembrie 2013

Premiile APLER la a 15-a decernare

Marţi, 17 decembrie 2013, începând cu ora 17, Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a fost o gazdă primitoare pentru Gala Premiilor Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER), ediţia a XV-a. În deschidere a vorbit Dan Mircea Cipariu, preşedintele APLER. El a prezentat juriul format din acad. Mircia Dumitrescu, profesorul universitar Silviu Angelescu, criticul de artă Pavel Şuşară. Ioan Cristescu, vicepreşedintele APLER, a adăugat un gând de bun venit, a reamintit lipsă de coerenţă şi de proiect pe termen lung a celor care au condus de-a lungul timpului cultura română şi a subliniat faptul că, dincolo de lipsa de finanţare, se pot face lucruri importante în plan cultural prin ,,unitate şi prietenie”,,prin propriile forţe”, iar lucrările de artă oferite drept premii sunt mult mai valoroase şi ,, rezistă timpului mult mai bine”.

S-au acordat 14 premii constând în diplome însoţite de opere de artă.


Premiul pentru Opera Publicistică: Augustin Buzura – ,,Nici vii, nici morţi”, Editura RAO.

Premiul pentru Opera Dramaturgică- Mihai Ispirescu:

Premiul special pentru poezie- Horia Gârbea - ,,Trecutul e o sărbătoare”, Ed. Tracus Arte

Premiul special pentru poezie: Cristian Tiberiu Popescu- ,,Muntele fericirii”:

Premiu special pentru poezie: Ioana Greceanu – ,,Fragment dintr-un viu”, Editura Tracus Arte;

Premiul pentru Revista anului 2012 a fost primit de ,,Cafeneaua literară” din Piteşti, redactor-şef Virgil Diaconu.

Editura anului 2012: Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti

Graficianul de carte al anului 2012: Mihai Zgondoiu;

Premiul pentru literatură pentru copii: Ştefan Mitroi – ,,Jocuri de nenoroc”, Editura Detectiv;

Premiul pentru Jurnalism Cultural: Victoria Anghelescu  www.cotidianul.ro;

Premiul special pentru Proiect Literar Internaţional: revista ,,Contact International”, Iaşi, director Liviu Pendefunda;

Premiul special pentru susţinerea poeziei: Răzvan Ioan Dincă;

Premiul de Excelenţă: Cristina Popescu, director general Romfilatelia, pentru contribuţia deosebită la promovarea Anului Caragiale 2012 prin excepţionale produse filatelice.

Autorul anului 2012: Nichita Danilov – ,,Tablouri fără ramă”, Editura Tracus Arte:

Redau mai jos scurtul meu cuvînt de mulțumire rostit în cadrul Galei

,,Onorată asistenţă, distinşi colegi, vă mulţumesc foarte mult! Sunt foarte emoţionat deoarece nu am mai luat un premiu pentru poezie de 17 ani, de la cel de-al doilea volum al meu care se numea ,,Proba cu martori”… Mă bucur foarte mult pentru acest premiu, chiar cred că volumul meu ,,Trecutul e o sărbătoare” merita un astfel de premiu şi profit de ocazie ca să mulţumesc editorului, Ioan Cristescu, aici de faţă  şi, în absenţă, maestrului  Vlad Ciobanu care a ilustrat acest volum…  Cartea este foarte frumoasă, a ieşit foarte bine, dacă nu aţi citit-o vă invit să o faceţi! Sînt bucuros că și premiul constă într-o lucrare a aceluisși maestru Vlad Ciobanu.  Mulţumesc juriului, un juriu care intr-adevăr onorează orice creator, îl face să se simtă mic şi să creadă că nu a făcut destul pentru artă! În ceea ce mă priveşte, voi căuta să fiu la înălţimea juriului!” 

4 comentarii:

Postări populare

Arhivă blog