duminică, 14 februarie 2010

Nostalghia

Revin cu completare de listă la nostalgia anilor 70 80 cînd începusem și eu, drăgăliță doamne...

Tutunul de pipă Matelot și Pipa noastră de la magazinele ABC (refiert în infuzie de plante și cu miere împreună cu Răzvan Rădulescu și uscat meticulos), aparatele de taxi cu cifrele scrise cu vopsea, taxiurile clandestine cu luminiță albă tip led pe bord, cărțile de joc cu Cazinoul din Constanța pe cutie, dar fabricate în RDG, plicurile „filatelice” cu timbre desperecheate și potențiale cîștiguri (5 sau 10 lei), primele seturi de Carioca urmate de carioca românești gata uscate, primele seturi ceracolor procurate greu de la Fondul Plastic (cîteva le mai am și acum), afișele antireclamă din farmacii (ironizînd... consumul de medicamente: „leacul nu cu sacul”), anunțurile din frizerii ”Nu primim bacșiș”, restaurantele cu 12,5% remiză (anunț fixat pe copaci la terasa Cina).

5 comentarii:

  1. Bravo, Meştere. Şi eu ţin, dar nu electronic, un pârâiaş de nostalgii denumit Călimara cu tuş. Felicitări şi sporuri la succesuri! NeRo

    RăspundețiȘtergere
  2. Onor la General! Dar unde tineti lista? Faceti-o publica!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sufertasul supraetajat, creionul chimic, prelungitorul de creion cu un colier metalic,
    papornita, sifonul, ghetaria din colt,blachiurile de pantofi,iasca si cremenea cu care taranii isi aprindeau tigara (i-am vazut in piata Matache, prin 1964),sugativa si tamponul,sanurile de pantofi, pieptenele de aluminiu in buzunarul de sus al frizerilor,etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Super! Numai chestia cu cremenea chiar n-am prins-o. Pieptenele parca il vad! Difuzorul cu carcasa de lemn din casele taranesti de la Poiana Tapului care emitea un singur post - Radio Bucure;ti 1 si uneori stiri locale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Magazinul "Predoleanu" de pe Calea Mosilor (burlane, lanturi, cuie, suruburi, tabla zincata, etc.). Metrul de lemn din magazinele de stofe, o bara de lemn cu metal la capete; un restaurant in Piata Rosetti, am uitat numele, poetul Tudor George,Ahoe, baladistul, il numise Singapore, "o nava esuata cu botul in bulevard"; bicicletele MIFA, Simson; lopatica cu care se taia marmelada din celebra cutiuta din scinduri de brad; mi-am adus aminte si de anuntul afisat pe fereastra Magazinului Satesc: "Nu se vind bomboane pina nu se termina dudele din sat!". Carpeta de perete de linga soba: "Bucate bune am gatit, pentru sotul meu iubit!"; Fotografia lui Neica Gheorghe,tronind singura pe un perete, militar in termen,avind pe verso, o scurta strofa adresata, stim noi cui!
    "Cind vintul va bate
    Peste parul tau,
    Sa-ti aduci aminte
    De numele meu."
    Gogu

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog