miercuri, 17 august 2011

Viteză și gramatică

Am primit acum cîteva minute un e-mail de la o firmă cu acest titlu:

„Felicitari! A-ti primit o oferta de curierat!”

Dacă în corespondența oficială firmele au ajuns să scrie astfel, înseamnă că bacalaureații recenți au locuri de muncă! Bravos, Națiune! „Trăiască România, trăiască tricolorul!” Și Diacritica pe lîngă ei...

P.S.:
Quiz: „Cine este autorul versului de mai sus, cel dintre ghilimele, dintr-un poem pus pe muzică în anii 1980?”

UPDATE

La numai cîteva minute de la publicarea postării, am primit un e-mail indignat de la autorul grosolanei greșeli în care eram avertizat că „nu-i frumos” ceea ce fac oferind opiniei publice mostra lui de agramatism.
Culmea rîsului, corespondentul meu mă întreba retoric, tot cu ortografia lui briliantă: „Dvs. nu A-ȚI greșit niciodată?” (majusculele îmi aparțin)
Ceea ce arată că, de la un nivel în jos, educația este inutilă.

Aoleu! Să nu demisioneze Diacritica!

14 comentarii:

  1. Nu se stie cine e "autorul" versului mai sus citat? Un poet caruia i s-au facut funeralii nationale, cind a murit... Sa te mai mire ca la asa poet, asa "bacaloriati"?

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Anonim
    Nu e ăla!
    @ Lucia
    Foarte corect! Premiu - o bere cînd vin de la mare. Ion Nicolescu însuși. Care, sărmanul, nu va avea parte de funeralii naționale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Auuuuuuuuuu, mă doare capul ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba, drept să-ţ' spui, tocma' ce mă bătea gându' s-o dau naibii de treabă. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ diacritica
    Nu, nu! Nu trebuie să abandonăm. Eu cred dimpotrivă că e cazul să ne constituim într-un ONG, ceva, pentru apărarea limbii și să găsim căile de sancționare administrativă pentru cei care le încalcă.

    Din cîte știu în Franța și Germania există astfel de organisme statale, în Germania la nivel de land. O prietenă, regretata Veronika Dreichlinger, a făcut parte dintr-o astfel de comisie care cuprindea scriitori, lingviști etc. Ea avea competențe în verificarea conținutului dpdv moral al publicațiilor dar și în cel lingvistic și o publicație/firmă care se abătea vădit sau era reclamată de cineva pentru abateri risca amenzi grele și alte sancțiuni pînă la încetarea apariției sau suspendarea dreptului la reclamă pe o perioadă.

    Ar trebui ca reclama agramată să fie pedepsită pentru că un spot publicitar, banner etc. cu greșeli răspîndește în mase eroarea. Am văzut recent un banner cu o eroare flagrantă (nu îmi amintesc exact). La fel, un mesaj transmis pe e-mail poate ajunge la sute sau mii de oameni care să creadă că perfectul compus nu se formează cu auxiliarul „a avea”. Păi?

    RăspundețiȘtergere
  6. A-ţi da seama când greşeşti e una, a recunoaşte e mai greu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Am propus mai demult, să fie 2 ani de-acuma, înfiinţarea "oficiului pentru protecţia consumatorului de limbă română". :)
    http://diacritica.wordpress.com/2009/10/26/deontologia-limbii-ziaristului-roman/
    http://diacritica.wordpress.com/2009/10/13/diacritica-in-presa-partea-a-doua/

    Era glumă, ma non troppo...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dan Dănilă
    1. În sfîrșit o cratimă pusă bine! :)
    2. E absurd să te încăpățînezi în eroare și în nerecunoașterea vinei! Tipul mi-a mai scris un email în care mă insulta, spunea că nu-mi datorează scuze, că „mă pretind scriitor” etc. De parcă de calitatea mea de scriitor era vorba și nu el și de faptul că o fi absolvit pe pile clasa a VI-a!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Diacritica
    Ideea e bună. Trebuie însă presiuni pentru adoptare. Eu cred însă că și după legea actuală pot fi reclamați cei care fac reclamă cu obscenități (gen sloganul „marea ieșeală”), cu agarmatisme voite sau accidentale. Dacă vede desene animate traduse cu „merg la servici” (sic!) fiul meu ar putea vorbi așa „ca la TV” și nu vreau asta! Cine greșește, să plătească! Deocamdată cu punerea în fața opiniei publice.

    RăspundețiȘtergere
  10. ERATA „agramatisme”. Lapsus calami.

    RăspundețiȘtergere
  11. Probabil nu stiti sa cititi un e-mail asa ca hai sa va lamuresc inca odata. Eu nu v-am insultat dar dvs m-ati insultat pe mine afirmand niste aberatii de "clasa 6", probabil dvs a-ti fost in situatia asta si aveti amintiri neplacute, in orice caz am si studii superioare daca asta va framanta! V-am transmis faptul ca nu aveti voie sa va folositi de numele Priori Cargo pe site-ul dvs si v-am rugat sa scoateti numele din titlul blogului, nu v-am cerut alte lucruri. Cu o persoana necunoscuta va permiteti sa vorbiti asa dar eu ma intreb cum comunicati cu sotia? Dvs m-ati jignit in repetate randuri "stimabile"
    Daca erati un domn era frumos din partea dvs sa imi atrageti atentia asupra greselii de tastare, nu sa va dati inteligent, mare filozof si sa vorbiti nepoliticos. V-am mai spus si in e-mail .. nu este normal sa va credeti mai presus decat alti oameni, nu sunteti un zeu, daca va credeti special va pot da o carte de vizita de la un cadru specializat ca sa va puteti tratati problemele. Noi in loc sa fim o comunitate, sa ne ajutam intre noi ca niste oameni cu sfaturi si o vorba buna ne tratam ca pe niste animalele si ne jignim iar apoi suntem mirati de ce stirile de la ora 5 sunt asa de multe. Stam si ne contrazicem intre noi care mai de care cu texte filozofice si lasam tiganii sa ne conduca tara si sa ne polueze cu stilurile lor "muzicale" Sunt sigur ca la cat timp liber aveti in loc sa intelegeti mesajul imi veti face o lista cu toate greselile gramaticale pe care le-am scris in acest comentariu. Nu meritati sa imi mai consumati timpul, sunteti doar un "domn" plictisit care nu are ce face acasa. Eu va doresc *sanatate pentru ca aveti nevoie si succes. (mintala)

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonim

    Domnule anonim
    1. Eu nu sînt „comunitate” cu dvs.
    2. Eu nu cer voie să reclam un abuz al unei firme, fie și unul lingvistic, atrag atnția altora să se apere.
    3. Pînă și în această postare scrieți: „probabil dvs a-ti fost”, ca un analfabet. Înțelegeți, pentru Dumnezeu, că auxiliarul „a avea” este utilizat în limba română la formarea perfectului compus! Nu e o greșeală de tastare! În fiecare e-mail trimis scrieți la fel.
    4. Am ce face acsă și nu numai așa cum orice căutare pe google vă va lămuri, printre cele pe care le fac este apărarea societății de agresiunea unora ca dvs.
    5. Nu mai apărați o cauză pierdută. Puneți mîna pe carte și pace! Și nu mă mai agresați și pe mine cu mesajele dvs. amenințătoare și brutale pentru că există instituții cărora pot să mă adresez ca mă protejez. Nu ați fi primul pe care îl convertesc la un limbaj urban. Atenție cum vă exprimați și pe cine aduceți fără rost în discuție (soția mea de pildă). O să dați socoteală dacă nu vă opriți. E ultima dată cînd mai angajez un dialog cu dvs.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog