joi, 23 februarie 2012

Asociația Scriitorilor București la 40 de ani (1972-2012)

La 2 martie 2012 se împlinesc 40 de ani de la înființarea Asociației Scriitorilor București, filială a Uniunii Scriitorilor din România. În acest interval sute de scriitori au făcut parte din această Asociație care are și în prezent peste 1000 de membri. În afara acțiunilor curente legate de evidența membrilor și participarea lor la acțiunile Uniunii, Asociația, care cuprinde șase secții pe genuri literare, a realizat proiecte culturale importante: unele de tradiție dintre care decernarea Premiilor Anuale ale ASB, premii de prestigiu care i-au avut printre laureați pe cei mai reprezentativi scriitori ai României, altele mai recente dar care aspiră să devină tradiționale și care se vor derula și în acest an: Clubul dramaturgilor, Clubul de proză, Colocviile de critică și de literatură SF și Fantasy, Festivalul literaturii pentru copii „Cezar Petrescu”.

Asociația Scriitorilor București este coordonată de un secretar ales prin vot, numit din 2005 președinte, în această postură aflîndu-se succesiv George Macovescu, Constantin Chiriță, Constantin Țoiu, Nicolae Manolescu, Iosif Naghiu, Horia Gârbea (din 2003). Din 2009 a fost ales, după noul statut, și un vicepreședinte, acesta fiind Lucia Verona. Pentru proiectele sale din anul 2012 care cuprind manifestări publice și colocvii pe genuri literare, dar și proiecte editoriale (editarea unor antologii) ASB a aplicat pentru obținerea de fonduri de la organismele culturale ca și de la instituții administrative, un parteneriat remarcabil fiind cel cu Primăria Sectorului 2 aflat în al șaptelea an de existență și în continuă extindere.

ASB colaborează constant cu cititorii și iubitorii literaturii contemporane, organizînd întîlniri ale scriitorilor cu cititorii în școli, licee, universități, biblioteci, lansări de carte, donații de cărți și reviste, emisiuni radio și TV, recitaluri poetice atît în București cît și în alte localități. În prezent ASB are cinci membri în Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor printre care președintele USR, prim-vicepreședintele și un vicepreședinte. ASB colaborează constant cu rezultate bune cu toate filalele Uniunii Scriitorilor din țară și Republica Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog