vineri, 8 iunie 2012

Premiile USR 2011 - scurte comentarii personale

I. POEZIE

Gabriel Chifu, Însemnări din ţinutul misterios, Cartea Românească – Indiscutabil cel mai bun volum de versuri al autorului și unul dintre cele mai bune ale ultimilor ani.

II. PROZĂ

Alexandru Vlad, Ploile amare, Charmides – Nu am reușit să „intru” în roman. Voi încerca din nou îndemnat de o cronică explicativă a lui Dan Cristea. Mă bucur pentru autor, vechi prieten și excelent traducător. Regretele mele pentru neîncoronarea lui Octavian Soviany (Marta Petreu se va consola mai ușor, a luat deja trei premii pentru Armaghedon). Așa-i cînd nu-i permis ex-aequo... Dar mai sînt și alte premii de dat.

III. CRITICĂ

Mihai Zamfir, Scurtă istorie. Panorama alternativă a literaturii române, Cartea Românească / Polirom – Nu știam că profesorul Mihai Zamfir n-a luat pînă acum premiul USR! O reparație necesara care ar putea fi luată ca o „opera omnia”

IV. TEATRU

Gellu Dorian, Confort Freud, Timpul – Teatru de factură tradițională, bine ar fi să ajungă pe scenă. Din păcate regizorii nu se iau după premiile criticii, doar după fanteziile lor. Putea lua Vlad Zografi, dar a mai căpătat acest premiu de 3 ori. Desigur, în anii cînd apar piese de Zografi sau Vișniec, ele fac vid în jur, dar avem și noi ceilalți nevoie de încurajare.

V. PREMII SPECIALE

Cassian Maria Spiridon, Despre barbari sau Invazia omului plat, Litera – Nu am citit volumul, dar le-am citit pe ale contracandidaților și cred că alegerea e corecta.

VI. DEBUT

Gabriela Gheorghişor, Mircea Horia Simionescu. Dezvrăjirea şi fetişizarea literaturii, Muzeul Literaturii Române – Am avut emoții că nu va lua, concurența fiind mare. Dar juriul a fost inspirat.

și

Alex Goldiş, Critica în tranşee, Cartea Românească . Alegere inevitabilă, justificată. Îmi pare rău pentru Bianca Burța Cernat și pentru Andrei Dosa, doi debutanti de excelență ai anului 2011. Dar... nu e cea din urmă cameră, vor mai fi ocazii.

VII. TRADUCERI
Dinu Flămând, Fernando Pessoa, Opera poetică, Humanitas Fiction – Dificultate maximă a proiectului, munca unei vieți, traducătorul se ocupă de Pessoa de 30 de ani.

Premiul Fundației Andrei Bantaș acordat de juriul USR cu sprijinul financiar al Fundației Andrei Bantaș:
George Volceanov, Violeta Popa, Horia Gârbea, W. Shakespeare, Opere, IV, (Regele Ioan, Îmblînzirea scorpiei, Vis de-o noapte-n miezul verii), Paralela 45. - Premiu justificat pentru o traducere excelentă (mă refer la colegi, pe mine să mă judece alții). Dreptate acum pentru ei doi, nominalizați și anul trecut pentru Sonete și Furtuna.

VIII. LITERATURĂ ÎN LIMBILE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE
(nominalizările sunt făcute de Comitetul pentru Minorităţi al USR).

Egyed Emese, Briszéisz, (roman) Erdélyi Híradó Kiadó – Foarte interesant din relatările celor ce știu limba. Sper să îl putem citi în română curînd.

Premiul Național: Norman Manea. - Era cazul...

4 comentarii:

Postări populare

Arhivă blog