luni, 17 septembrie 2012

Personaje didactice și pedagogice

Un comentariu al dlui Ștefan Dumitru mi-a dat o idee despre dimensiunea literară a profesoratului. L-a evocat pe „Domnu' Trandafir”.

Mi-au venit îndată în memorie mulți profesori eroi ai literaturii.
Sigur... Domnu' Trandafir, Basil Drăgoșescu al lui I.L.C. Și Bădița Vasile al lui Creangă plus cei de la Școala de Catiheți
Mai era ce-i drept și domnul Vucea! La B. Șt. D.
Mai apar și Dascălul Prost, Chicoș Rostogan, d. Tiberiu Bumbeș. Ciudat, sau poate nu, prin complexul celui neșcolit, la genialul și puțin trecutul prin școli Caragiale e plin de profi!

Mulțumesc comentatorului care m-a dat o idee! Voi consacra neapărat un articol „Personajelor didactice”, din seria mea de articole „Trecute vieti de fanti si de birlici - viața și uneori opera personajelor”, la care pregătesc volumul II, amplificat.

N-o să-i uit pe profesorii lui Teodoreanu, G. Călinescu (Ostrogotu'), Bacalbașa, Minulescu, Dessila, G. Brăescu (școala de campanie), nici pe Dra Cucu. Nici doctoratul lui Unanian din „Cimitirul Buna-Vestire”. Dar putem ajunge și la contemporani, la Groșan, G. Șovu, A. Costache, ei înșiși trecuți pe la catedră.
Poate voi fi nevoit să recitesc „Elevul Dima dintr-a șaptea”?

Mă puteți ajuta, evocînd și alte opere cu eroi urcați la catedră care nu-mi trec acum prin minte.

Apropos, în curînd va apărea în „România literară” un articol din serie consacrat „Etniilor și naționalităților” personajelor literaturii române. Pe cele imediat anterioare („Viața și opera personajelor” și „Porecle și numiri de personaje” le puteți găsi în arhiva revistei la www.romlit.ro).

2 comentarii:

  1. Domnule Horia Garbea,
    Profesia de dascal e cea mai nobila profesie din lume (dupa umila mea parere). Nu am avut parte de dascali buni...si cat mi-am dorit acest lucru. Un dascal, care te bate pana te umple de sange, cu greu poate fi evocat...Mi-as fi dorit un dascal de talia Dlui Tudor Opris, cunoscut scriitor si profesor al ,,Lazarului" bucurestean sau, de ce nu, un dascal asa cum a fost Radu Petrescu, in Prundu Bargaului (vedeti ,,Ocheanul intors"). Dvs. va referiti la personajele literare (si bine faceti ca ii aduceti in actualitate pe acesti ,,dascali literari"), numai ca dascalii ,,reali" sunt departe de a atinge aceste standarde.
    L-am evocat, cu nostalgie, pe ,,Domnu' Trandafir"... Da, astfel de dascali as fi vrut sa am si eu. Nu lungesc vorba, dar nu cred ca v-ati bucura sa va vorbesc despre fostii mei dascali...Cat regret acum, la un ceas tarziu al vietii, ca nu sunt altceva decat un ,,produs" al educatiei lor.
    O zi buna va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sînt și azi profesori foarte buni. Eu i-am întîlnit în licee și școli dar și în facultăți în București și în țară. Muncesc din greu pentru bani foarte puțini. Unii sînt și scriitori/artști remarcabili. Majoritatea scriitorilor 80-iști au fost profesori măcar în „stagiu”. Unii și-au povestit cu umor tribulațiile.

      Ștergere

Postări populare

Arhivă blog