joi, 16 mai 2013

London Book Fair 2013


La London Book Fair, în luna aprilie, în care vremea a ținut cu participanții, standul României a arătat bine și prezența în general a țării noastre a fost una reușită. Standul, organizat de Institutul Cultural Român, alb cu inscripții și ornamente argintii, a păstrat elemente de mobilier și decorațiuni de la imensul stand de la Salon du Livre, Paris. Foarte mare, deschis pe trei laturi, a fost plasat aproape de intrare, imposibil de ocolit. A fost înconjurat de standurile editurilor și instituțiilor de cultură turcești dar nu copleșit. Invitata de onoare, Turcia, a venit cu mai multe standuri ocupînd un spațiu uriaș. Vizitatorii nu au lipsit niciun moment din standul nostru, care a găzduit dezbateri interesante cu participanți preponderent britanici, în majoritate traducători, dar și editori.

Dintre oaspeți: Lucy Abel-Smith, Paul Bailey, Alan Brownjohn, Tim Burford, Susan Curtis-Kojakovic, Alexandra Dugdale, Tessa Dunlop, Daniel Hahn, Peter Jay, Patrick McGuiness, Charlie Ottley, Mike Phillips, Bronwen Riley, Miranda Spicer, George Szirtes, Marius Turda, Stephen Watts.

Desigur au fost prezenți și autori români, invitatele principale fiind Cecilia Ștefănescu și Carmen Bugan ale căror volume"Sun Alley" și respectiv "Burying the Typewiter" apăruseră recent în Marea Britanie, cu succes ca și cele ale Irinei Marin și Marius Turda. Au fost prezentate și alte volume în limba engleză: "Small Changes in Attitude"  de Răzvan Petrescu, "Kill the General" de Bogdan Hrib, "Crafting Humans"  de Marius Turda, și "Contested Frontiers in the Balkans: Ottoman, Habsburg and Communist Rivalries in Eastern Europe" de Irina Marin.

Amfitrionul standului și al întîlnirilor a fost directorul ICR Londra, dl. Dorian Branea, sprijinit eficient de echipa sa de la centru londonez ca și de colegele din Direcția de Relații Externe a ICR București Irina Cornișteanu, directoarea generală a direcției, și Simona Brînzaru. A fost prezent la stand și ambasadorul României, E.S. dl. Ion Jinga.




Au fost prezenți și editori români care au intrat în dialog susținut cu omologii britanici atît la stadul României cît și la cele ale editurilor străine. Ei au fost prezenți la toate momentele importante ale Tîrgului alături de organizatori. I-am remarcat, printre alții, pe liderii organizațiilor de editori Ovidiu Enculescu, Ion Enescu și Silvia Colfescu 
        
Prezența pentru a șasea oară a României la London Book Fair, cu stadul organizat de ICR, a fost un moment semnificativ pentru literatura noastră și un incontestabil succes.

*

Această postare a întîrziat mult pentru că nu am reușit să descarc numeroasele poze făcute cu acest prilej. Între timp am primit fotografii de la dl. director Branea căruia îi mulțumesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog