sâmbătă, 1 februarie 2014

Shakespeare 400 - 450

Am descoperit, în căutările mele Shakespear-ologice un document care e din fericire accesibil și on-line:

Numărul 4, din aprilie 1964 al revistei „Teatrul” (apărea lunar, ce lux!).
(http://ro.scribd.com/doc/33407644/Revista-Teatrul-nr-4-anul-IX-aprilie-1964)

Pe lîngă un material care schițează biografiile artistice ale unor „tineri regizori” (ați ghicit: Cernescu, Cojar, Penciulescu, Mugur, Pintilie, Harag, Esrig, Todea, Moisescu și alții!), găsim o substanțială secțiune dedicată unei aniversări...

...Ați ghicit din nou: Shakespeare - 400!  Cu evidențierea și a receptării românești de la traducerea lui Ioan Barac cu „Amlet, Prințul de la Dania, tragodie în 5 perdele după Șecspir” pînă la momentul 1964, cu poze expresive dintre care una înduioșătoare, „fatală”, cu Ion Dichiseanu (Antoniu) aplecat asupra Olgăi Tudorache (Cleopatra) la Nottara - foto alăturată.

Un studiu serios: cu citatele cuvenite din Marx și Engels, cu punerea la colț a unui autor german care într-o revistă (totuși!) din același an 1964 și din Germania îl anexa pe Shakespeare la teatrul absurdului. Dar care insista - studiul din „Teatrul” -  asupra caracterului popular al textului marelui aniversat, nimerind - argumentat - la țintă. Autor: Florin Tornea.

Pentru cine nu știe, F. Tornea (1914-1989) a fost cronicar dramatic dar și poet realist-socialist, pe baricadele ideologiei roșii încă din 1946. Studiul său, cu limitele inerente și unele derapaje socio-politice, e echilibrat și pertinent.

Acum, cînd ne pregătim să aniversăm 450 de ani de la nașterea bardului și 175 de ani de text în românește, poate o revistă literară își va asuma reproducerea acestor pagini care merită neuitarea. Un document ce atestă, între altele, că acum 50 de ani în România se jucau mai mult decît azi piese DE Shakespeare. Și deloc DUPĂ Shakespeare, trebuie adăugat.

P.S. Revista publica și o piesă inedită: „Somnoroasa Aventură” de Teodor Mazilu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog