joi, 5 iunie 2014

Artiștii și scriitorii protestează față de neimplicarea Primăriei București în salvarea patrimoniului Muzeului LIteraturii din București

Reproduc mai jos comunicatul lui Dan Mircea Cipariu de pe Facebook în legătură cu acțiunile de protest legate de Muzeul Național al Literaturii Române din București:

Miercuri, 4 Iunie 2014, în fața Primăriei Municipiului București și a Muzeului Național al Literaturii Române din București, au avut loc proteste pentru salvarea patrimoniului cultural național al Muzeului Național al Literaturii Române după ce sediul acestei instituții trebuie evacuat până pe 15 Iunie 2014, în urma unei decizii definitive și irevocabile pe care o cer moștenitorii clădirii din Bdul Dacia nr.12. La proteste au participat mulți scriitori și artiști care au fost protagoniștii unor evenimente culturale ale Muzeului în ultimii ani: Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Călin-Andrei Mihăilescu, Mircea Tiberian, Dan Mircea Cipariu, Ioan Groșan, Cornelia Maria Savu, Ion Bogdan Lefter, Simona Cioculescu. Au fost prezenți angajații muzeului și directorii recenți ai instituției: Lucian Chișu și Ioan Cristescu. de asemenea, a fost prezent directorul Direcției de Cultură a Primăriei Municipiului București, Emanuel Papagheorghiu. 

"Protestele vor continua, în fiecare zi, de la orele 17 .00, până pe 15 Iunie 2014- ziua evacuării muzeului, cu armele scriitorilor și artiștilor, poezia, blues-ul, jazz-ul și muzica de calitate. Joi, 5 iunie 2014, pe esplanada muzeului vom organiza un altfel de protest cu poezie și blues. Sunt invitați poeții Magda Cârneci, Ioana Crăciunescu, Bogdan Ghiu și Călin-Andrei Mihăilescu, precum și muzicianul și pianistul Mircea Tiberian", a declarat Dan Mircea Cipariu, unul dintre inițiatorii protestului.


*

Menționez că sediul instituției s-a pierdut demult, dar Primăria Municipiului București, care are în subordine Muzeul, nu a căutat nicio soluție și nici acum nu a oferit una. Există pericolul real al risipirii unui patrimoniu inestimabil și imposibil de recuperat vreodată! Cum ar fi ca niște moștenitori să revendice Luvrul sau National Gallery și autoritățile să lase operele de artă să se răspîndească??

În ceea ce mă privește mă tem că, odată risipite sau strămutate în grabă, manuscrisele și obiectele de patrimoniu din muzeu vor fi ținta și prada ușoară a „colecționarilor” dispărînd pe veci...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog