joi, 25 decembrie 2014

Mitologii contemporane și alegeri eterne

În apropierea Crăciunului, un prieten m-a invitat la o emisiune TV. A fost oarecum distractiv. La final, moderatorul, care a vorbit mai mult decît cei trei invitați la un loc, a citit de pe o hîrtiuță concluzia pe care o pregătise dinainte, indiferent de considerațiile noastre. Nu m-am mirat. Așa se face presă în România, așa se face și „politică”.

În ceea ce mă privește, sînt relativ dezinteresat de politică pentru că fiecare moarte are o cronică anuțată, ca la Márquez. Dar nu exagerez nici cu teoria conspirației. Mă ghidez după un proverb despre cauzalitate în istorie atribuit lui Mao Tzedun (marxist și el, deh): „ceea ce trebuie să se întîmple se întîmplă”! Cam așa s-au petrecut lucrurile și cu bietul Macbeth (strașnic ostaș): cînd codrul Birnam, în principiu fix, a luat-o la deal, și-a dat seama cum e cu necesitatea în politichie, dacă nu cumva se prinsese încă de cînd a văzut șirul urmașilor lui Banquo. 

La noi, unde Macbeth se joacă rar, cel mai amuzant a fost la „alegerile” la care „the men in black” au uitat să-l sune și să-l anunțe și pe Mircea Geoană că nu va cîștiga el.

Domnul VVP a fost un domn, a dat dovadă de fair-play, și l-a sunat pe învingător, ca să-l felicite, pe 16 decembrie abia pe la 11 noaptea, deși putea s-o facă la 11 dimineața (la 10.35 a.m. am aflat pînă și eu cine va cîștiga).


E totuși minunat că, după 25 de ani, compatrioții noștri mai cred în zîne, sirene, „votul diasporei” etc. Aceste resurse de prospețime fac bine la ficat. 

3 comentarii:

  1. Parca va deziceati,e drept timid,de teoria conspiratiei...Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur, cînd e speculație și cînd sugerează non-acțiunea pentru că totul e aranjat. Dar cînd lucrurile sar în ochi, nu poți adopta poziția struțului.

      Ștergere
  2. Data fiind ponderea (neasteptat de mare) a tinerilor in „economia” votantilor,eu cred ca tocmai la aceste alegeri nu se potriveste conspiratia. Am un mare respect pentru cei tineri azi,cei scoliti si formati altfel decat-de exemplu-generatia mea.Ei sunt mai putin naivi si mai greu de influent.Cred ca merita incredere.Parerea mea de om fara preferinte politice.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog