joi, 15 ianuarie 2015

Mihai Eminescu. 165 de ani de la naștere

Azi se împlinesc 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Controversele asupra datei vor continua, dar data oficializată a nașterii, „fixată” de biografia poetului scrisă de G. Călinescu, este 15 ianuarie 1850. Incertă e și data morții de altfel.

Pe zi ce trece devine tot mai evident că fraza celebră care încheie numita biografie își păstrează actualitatea: Ape vor seca în albie... restul îl știți.

La Mulți Ani de Ziua Culturii Române!

3 comentarii:

  1. Un mare regret:acela ca poezia de azi( nu total,dar in mare masura) se departeaza de Eminescu (uneori la ani-lumina) ca stil,consistenta si chiar respect pentru cititorul care iubeste cu adevarat poezia.Este adevarat ca totul progreseaza,inclusiv modul de a „face”literatura,dar cateodata ceea ce se intampla nu are nici o legatura cu progresul; uneori este o intoarcere la primitivism si vulgaritate,de multe ori incurajata de critica..Retineti :nu generalizez.Parerea unui cititor de-o viata intreaga...Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Literatura și arta nu progresează și nici nu regresează. Doar în știință și tehnologie putem vorbi de progres. Și acesta discutabil. Sînt schimbări periodice de paradigmă și de percepție a cititorului. Poezia lui Shakespeare (Dante, Ovidiu) e sublimă, dar nu se mai poate crea azi în aceiași termeni. Poezia lor e sublimă în paradigma în care a fost creată. Nici măcar în termenii lui Nichita Stănescu nu se mai poate scrie. O experiență finalizată. E un lucru atît de evident, încît aproape nu are rost să-l discutăm. Ține de abecedarul esteticii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca nu literatura regreseaza sau progreseaza ci evoluiaza intr-un sens sau altul „piesele” utilizate si aceasta poate conduce la agresivitate si vulgaritate non artistica (aici am facut voit un pleonasm),sau,dimpotriva ,poate insemna incantare si emotie.Omului,indiferent de evolutia vremurilor ,ii ramane un colt de suflet care tanjeste dupa armonie.si frumusete in ceea ce citeste,asa cum in viata le-a trait sau ar vrea sa le traiasca.Asta nu presupune intoarcerea la termenii in care scria Nichita Stanescu si poate nici chiar la cei in care scria Eminescu.Dar frumusetea are o infinitate de fețe si exista o infinitate de moduri in care poate fi descrisa.Ma refer strict la poezie pentruca pe aceasta o vad exclusiv ca pe o creatoare de emotie .Parerea mea de profan in aprecierea celor scrise.Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog