miercuri, 10 martie 2010

Cărți noi - Valeriu Butulescu Insula femeilor, Ed. Măiastra


Cu piesa Insula femeilor, Valeriu Butulescu a cîștigat în 2009 premiul FestCo, al concursului de comedie românească oferit de Teatrul de Comedie, un fel de Roland Gaross al teatrului. Premiul a fost, zic eu, meritat, pentru că acțiunea piesei e ingenioasă iar replica pică excelent. Valeriu Butulescu este un reputat autor de aforisme și replicile lui au un fel de maximalism. Patru femei naufragiază pe o insulă pustie unde, normal, întemeiază o republică și un… bar. Lidera grupului e o Lady Robinson, fostă și oricînd viitoare patroană de bordel. Lipsa bărbaților le dă naufragiatelor fantezii erotice și le prilejuiește replici spirituale. Ulterior naufragiază pe insulă Olaf și Iva, din păcate niște „bărbați fără convingere”, după formularea memorabilă a lui Boy George. („Mi se pare normal ca un bărbat să iubească un alt bărbat. E o chestiune de solidaritate masuculină!” explică Iva). Comedia curge repede. În final, o navă românească va salva grupul. Valeriu Butulescu este un comediograf abil, dotat cu umor și ingeniozitate.

6 comentarii:

  1. Valeriu Butulescu este un maestru al replicilor inteligente. Păcat că nu are loc pe marile scene, unde se joacă atâta umplutură, totusi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pare interesantă şi promiţătoare lectura sugerată. Sper să o găsesc pe undeva.

    RăspundețiȘtergere
  3. Teatralitatea acestei piese este de netăgăduit: acţiune dinamică, limbaj provocator, burlesc. Replicile (majoritatea) gândite aforistic, vădesc deopotrivă imaginaţie debordantă şi prospeţime dar şi mult rafinament. Valeriu Butulescu este un moralist modern; distingem o gândire profundă, veselă, extravagantă dar şi ironică. Avem un scenariu reuşit, sclipitor, care merită, cu siguranţă, să fie pus în scenă. Sincere felicitări autorului şi mult succes în continuare!
    P.s. Piesa "Insula femeilor" poate fi găsită şi lecturată direct pe internet, atât pe site-ul www.docstoc.com, cât şi pe site-ul de citate, www.citatepedia.ro, fiind pusă la dispoziţie de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Simona Enache, aveti dreptate, multumesc pentru referinta pe internet.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aveti idee de unde pot comanda cartea? am downloadat piesa, dar as dori si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau, dar nu stiu e unde poate fi gasita cartea. Probabil de la autor, dar nu am un email actualizat, autorul locuieste la Petrosani.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog