joi, 11 martie 2010

O leapșă despre... I.L. Caragiale


Am primit de la Lucia Verona o leapșă incitantă lansată inițial de dl. Dan Voiculescu. În rezumat întrebarea este:

„Pe cine ar alege nenea Iancu – sosit azi cumva de la Berlin – pentru a-l portretiza cu prioritate în comediile sale? Ce politician, analist, politruc, divă s.a. ar merita un rol principal în opera bardului (sic!) din Haimanale?"

Eu ce să zic? Mulți, dacă nu toți ar merita o baie de „vitrion” dar cum să strici cerneala unui I.L. Caragiale pe ei. Avem omologi pentru Cațavencu pe care „plînsul îl îneacă” la întrunirea din actul III, pentru primarul care (totuși!) trimite lemne în martie la Școala de fete din Urbea Z, cu deosebirea că doctorul nostru nu repară ce a promis că va drege „mîine” nici după un an, membrii USR știu de ce... Există Costăchel Gudurău care se pupă în piața Endependenți ca și numeroși Coriolani Drăgănești și Rică - studinte cu mandatul de dipotat în mapă. Și chiar azi mă duse un taximetrist care visa „o tiranie ca-n Rusia”. Despre „lacuna” pedepsei cu moartea am citit pe bloguri. Dar I.L. Caragiale avea și el lacune: pe vremea lui femeile nu făceau politică militantă ci numai de alcov. Așa că îi lipsea o dimensiune picantă a vieții noastre publice. Ei... cîte ar mai fi de spus...

Dau și eu leapșa mai departe lui Dan Mihu, Octavian Soviany, Micului Fitiriadi, I.B.Martin, Constantin Stan, Mircea M. Ionescu., Bogdan Ulmu,Șerban Tomșa

3 comentarii:

  1. Demn de apreciat gestul. Multamim, boier dumneavostra, pentru marinimie si... leapsa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulţumesc mult, sunt onorat ! Întrebarea celui care a iniţiat leapşa este inspirată, dar răspunsul pe care îl daţi este mai mult decât savuros. Mă gândesc că aţi putea scrie un eseu memorabil - "Personaje din Caragiale pe scena politică din România de azi" -, în genul acelora din admirabila carte "Trecute vieţi de fanţi şi de birlici".

    RăspundețiȘtergere
  3. Bogdan și Șerban, Mulțumesc aștept comentariile voastre, o să intru pe blogurile pe care le administrați cu interesul obișnuit.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog