miercuri, 7 aprilie 2010

Tratament egal!


Revin repede - prin subiect - la postarea anterioară.
Dacă o fabrică de lapte sau de cîrnați vinde lapte stricat sau cîrnați alterați riscă, pînă și în țara noastră, o pedeapsă. Dacă o universitate scoate, pe post de intelectuali, niște dovlecei stătuți nu riscă nimic. Dacă o editură publică (fie și pe banii autorului!) poezie vomitivă nu riscă decît elogii și un eventual parteneriat cu o fabrică de medicamente naturiste care poate să desfacă produsul pentru uzul celor intoxicați. Am aflat (culmea, de pe blog-roll-ul Luciei Verona) că există o „poetă”, autoare a trei volume publicate ce infestează nu numai spațul virtual, dar și pe cel editorial cu versurile ei incalificabile și primește... elogii. Ei bine, veți fi martorii unei execuții publice cum n-a mai fost. Timp să am. La întrebarea „cine ridică primul piatra”, răspund: EU! Nu sînt fără păcat, dar am o datorie față de semenii mei - să crăp capul păcătoasei. Cît despre Premiul ”Guță Popîndău”, considerați-l ca și acordat!

15 comentarii:

  1. @ codeus
    Multumesc, la fel!
    @ Lucia
    Lasă că îți spun aparte. Și vorba ta... nu are rost să pierzi vremea cu proștii. M-am iritat totuși destul de rău. Avem poezie bună nedifuzată, necunoscută și toți scribălăii ăși permit să se dea poeți.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, ce mi-a plăcut asta:
    "Dacă o fabrică de lapte sau de cîrnați vinde lapte stricat sau cîrnați alterați riscă, pînă și în țara noastră, o pedeapsă. Dacă o universitate scoate, pe post de intelectuali, niște dovlecei stătuți nu riscă nimic. Dacă o editură publică (fie și pe banii autorului!) poezie vomitivă nu riscă decît elogii"

    Aş adăuga, după cum am zis deja de mai multe ori: un ziarist poa' să scrie "noştrii", că nu riscă nimic. OPC-ul nu se ocupă de drepturile consumatorului de limbă română.
    E drept, nu mă gândisem şi la drepturile consumatorului de literatură. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ diacritica
    'Pare rău! Am atacat chestiunea în romanul „Căderea Bastiliei” în care unui ziarist i se reproșează că scrie noștri cu doi de i iar el spune că el ”e om de audiovizual și asta nu contează”. Păi?! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Atacul, cea mai bună apărare!

    Timoleon Pisani a fost un ziarist, bun prieten, printre alţii, cu marele Caragiale. „Acest Timoleon Pisani, mi-a fost duşman până l-am redus la tăcere, mărturiseşte Şerban Cioculescu, intr-un interviu luat de Adrian Păunescu.(Sub semnul întrebării, Ed. Cartea Românească, 1979, pg. 156.) Ştiam tehnica oricărei lupte, şi anume că nu trebuia să te aperi, ci să ataci. Pisani făcea în „Argus” mercurialul pieţelor şi, bineînţeles şi pe al ouălor. La un moment dat Pisani a avut o idee de tot răsunetul: că nu-i raţional ca o găină să coste cât douăzeci de ouă şi scria aşa:
    „OULE (nu ouăle – precizează Ş. C.) SÎNT COPII (nu copiii – zice Ş. C.) GAINELOR (nu găinilor – încheie Ş. C.).
    Am scris că nu e cazul să mă mai terorizeze acest domn care, folosind patru cuvinte, face trei greşeli.

    RăspundețiȘtergere
  5. "să crăp capul păcătoasei"!
    :)
    Orgoliul unui om imatur cere, desigur, violenţă... fie ea şi orala, pentru că retorica este mult peste nivelul aruncării cu pietre (fie ele trasfiguate în unităţi lingvistice).
    Aşteptăm spectacolul cu Ţmare interesŢ.
    Suntem obisnuiţi cu teatru ieftin şi mocirlos. În cel oferit de către tine apare elementul nou - piatra!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Andrei Radu
    :)
    (Nu) fiti (atît de) serios! Imprecația face parte dintre figurile retorice de succes și se asociază unui haz implicit. Nu mi se pare serios să folosesc „emoticoane” de cîte ori fac o glumă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Fain! Chestia cu căința din același verset e valabilă?

    RăspundețiȘtergere
  8. Sigur. Eu în general mă căiesc (după ce „măcăiesc”)! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Bun regasit!

    Figura de stil folosita de catre tine nu face decat sa demonstreze cat "haz" de necaz fac unii romani de propria lor neputinta (uneori si mediocritate).

    Gluma evocata (din prudenta) miroase mai mult a guma de proasta calitate, mai cu seama ca este insotita si de o grafica explicita.

    Elitismul juvenil caracterizeaza multi intelectuali ai Romaniei secolului XXI si se intinde precum pelteaua tiganeasca in toate sferele, de la Ministerul Educatiei pana in colturile mucegaite ale ICR-ului. Ne-am obisnuit.

    Datoria fata de semenii tai este cu totul alta, nu aceea de a scoate pietre de prin gropile Romaniei si a le gasi utilitatea trandindu-le in capul concetatenilor tai, fie ea si ambalata intr-o figura de stil "elevata".

    RăspundețiȘtergere
  10. @ andreiradu si altii
    Bine că sînt eu mediocru și ăia care scriu poezii proaste trebuie mîngîiați pe creștet. Tocmai egalitarismul de tipul ăsta e nociv. Cum zicea regretatul Pruteanu: „Mi se spune că mie îmi place Chopin, altora le plac manelele - de ce să mă supăr pe ei, dacă nici ei pe mine”. Am înțeles concluzia: e democrație, mie îmi place Dante, dumitale Panait Cerna și A. Toma, doar n-o să ne certăm pe niște biete gusturi...

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna de dimineata!

    "Aia" nu au ifose de 'telectuali, nu cutreiera spatiile altora incolonandu-i impotriva a ceva, dorindu-si cu orice pret "triumful" artistic.
    E suficient spatiu (si virtual si real) pentru toti pretiosii si nepretiosii literaturii romane.
    Sita cerne an de an acest rau al cuvintelor irosite, al orgoliilor chinuite, al pretentiilor nesabuite etc.
    Iti doresti procesul de metamorfozare?! Esti pregatit pentru el?
    Daca da, cauta-ti alta tinta, mult mai valoroasa, mult mai utila.
    Cerne gunoiul strans in Ministerul Educatiei si Invatamantului; cerne mucilagiile pestilentiale din interiorul ICR-ului.
    Valoarea ta va fi data de catre tintele pe care le ai ca si reper.
    Sau, lasa! Tinteste ce poti! Sa nu obosesti prea tare.

    Domnul Pruteanu, Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace, era un om deosebit! Ducea lupta cu cei din varf, nu cu cei de pe margine. Celor de pe margine le arata doar drumul.

    In speta propusa de catre tine am putea vorbi nu despre micimiea sufletelor, ci aspiratiilor.
    :)
    O zi ca niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule" Garbea,

    Enumar cateva expresii ce va apartin: "poezie vomitiva" , "flatulatie poeticeasca", "sa crap capul pacatoasei", "... lasata in prostia ei" si alte invective la adresa celor care "indraznesc" sa scrie poezii, fara sa primeasca unda verde de la Marele Calif - adica dumneata, aceste invective, cum spuneam, va REPREZINTA mai bine decat va imaginati.
    Aveti o datorie fata de semeni spuneti mai sus? da, aveti, insa INAINTE sa fiti critic, aveti datorita sa fiti OM, ori cuvintele pe care le aruncati din prastia dumitale belicoasa, nu demonstreaza ca va adresati oamenilor, semenilor, chiar daca au "pacatuit" si au scris poezie care dumitale iti pute.

    Nu, nu trebuie "mangaiati pe cap" cei care fac greseli in lumea slovelor, dar nici ghilotinati de dumneata si pusi la zidul infamiei, nici virtual, nici real. Iti confera un confort exploziv atat emotional, cat si pentru megalomania ce colcaie prin toate ungherele acestui blog, sa te burici gafaind peste cadavrele acestor autori de poezii, prin aceste mistocarii infantile, total necorespunzatoare cu ceea ce vrei sa pozezi, insa chiar si buricismul are leac...cu efect intarziat, dar are.

    Omul poate fi corectat, invatat, ghidat, FARA BATA sarcasmului si ironiei. Sunt persoane care scriu poezii cu greseli grave de ritm, rima, cacofonii ? ei....foarte bine, daca nu place cititorilor, in timp acele volume vor ajunge maculatura, care-i baiul? cate reviste Play cu Boi ranjesc din rafturi? MILIOANE. Cate ziare sunt de buna calitate, ca articole ma refer, doar nu la calitatea hartiei, tot la fel, cu duzina. Ei, pe langa maculatura si diversitatea slovelor aruncate cu merit sau nu, au unde sa incapa si volumele acestor "pacatosi".
    Te jeneaza pe retina, da clik si basta, postura de Tepes al poeziei contemporane nu te asorteaza.

    De ce am ornat cu ghilimele acel "Domnule" ? tocmai pentru ca NU esti un domn, dai dovada prin randurile dumitale de un grobianism muscator, care nu-si are locul in mintea si pana unui OM.

    Un proverb evreiesc : " Daca nu esti in stare sa zidesti, macar nu darama. "

    Vanatoare sprancenata !

    RăspundețiȘtergere
  13. @edelweiss
    V-am postat comentariul ca sa se vada clar cine e mitocan. Nu cumva cel care îi iau „per tu” pe alții, fără a semna cu numele întreg? Nu-mi amintesc să vă fi fost prezentat.
    Eu am avut gentilețea să nu dau numele celor din „opera” care îmi culeg perlele. Scopul nu e să-i vexez pe aceștia, cum cred complexații, ci să-i învăț ceva pe ceilalți. De altfel aveți pe coloana din stînga 40 de autori despre care am scris elogios și foarte elogios. Pentru că merită și pentru că sînt generos. Spre deosebire de dvs. care îmi faceți procese de intenție.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog