duminică, 18 iulie 2010

Un text remarcabil și un cuvînt rar

Ideile bune rodesc! De curînd Gabriel Chifu a propus la „Tema lunii” din România literară „Cum văd scriitorii Bucureștiul”. În nr 25 al revistei puteți citi pe această temă un text excelent de Doina Ruști intitulat „Amiaza unui manaf ucigaș”.
Un fapt demn de remarcat că termenul „manaf” (insurgent turc dintr-un grup de rebeli de la începutul secolului al XIX-lea condus de un anume Manav) nu apare în DEX și nici măcar în dicționarul de Candrea-Adamescu (1933). Ca o glumă pe final de articol, cine-o vede pe Doina Ruști poate crede că are în ascendență manafi. Mai știi?

3 comentarii:

  1. M-ai dat gata c-ai remarcat manful ala! Te sarut si eu pt poem... Cat despre rudenia mea cu manaful: o fi fost! De-aia-mi si cam parea rau de el la un moment dat. Facea si el o munca, nu-i asa?!
    Si ca sa nu uit: te felicit si pentru Kalasnikov (citeste: frate-sau!), la care am ajuns de cateva zile: misto, viu, cu umor marca Horia Garbea. Si mi-ai facut si mie loc in buzunarel... dar la asta o sa revin. O seara cat mai larga si amor. doina

    RăspundețiȘtergere
  2. @Doina
    Multumesc! E tare seria din rom lit cu Bucurestiul. Au fost adoptivii... A fost Varujan din Focsani, apoi tu, acum o sa fie Al George, asta e neaos, din Calea Mosilor de 80 de ani. Sigur, Calea Mosilor veche pe care am prins-o si eu... Bunicul meu patern s-a nascut pe actuala strada a Energiei, unde acum e un market, colt cu Traian. In diagonala de domiciliul tau, fata de intersectia Mosilor-Traian-Eminescu. Iar cel matern in Militari, cam unde e acum Politehnica. La Traian colt cu Mosilor era cindva asociatia vinatorilor si avea o vitrina cu diorama (vulpe, mistret, veverita etc.) pe care o priveam fascinat la virsta pe care o are acum fiul meu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Un anume Radu Manafu din Oradea e rocker in trupa Celelalte Cuvinte...
    Iar in sat la mine traia odata unul Manafete...

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog