miercuri, 18 august 2010

Apocalips. Acum!


Am două vești, una rea și una foarte rea. Cu care vreți să încep? Cea rea este că presa din România va muri în 2-3 luni. Cea foarte rea este că și presa culturală va muri (deocamdata e doar în agonie). Așa cum se știe, presa culturală nu mai difuzează exemplare decît în cîteva puncte speciale. Rodipet a căzut acum un an. Din orgoliu, din încăpățînare, din generozitatea unora, mai există totuși un număr disproporționat de mare de reviste de cultură care ajung strict la abonați și la cei care le primesc cu titlu gratuit, mai ales prin reciprocitate. Demult existența presei culturale e redusă la mediul virtual. Acolo se vor retrage curînd și publicațiile centrale și posturile TV. Marile televiziuni, inclusiv TVR, PROTV și Antenele sînt în plin proces de restrîngere și readaptare. Nu mai intră bani din reclame, alegerile sînt încă departe și, chiar și cu ele, cine va mai avea bani să pompeze în presă? În toamnă se va simți o ușoară resuscitare prin întoarcerea la lucru din concedii, apoi, pînă la sărbători, va urma dispariția: fie efectivă prin închideri, fie de fapt, prin abdicare de la orice pretenție de a mai fi în actualitate. Nu vor mai fi bani de deplasări, de corespondențe, de emisiuni în afara talk-showurilor. Deja publicațiile și-au anunțat colaboratorii că nu mai plătesc sau, dacă plătesc, rețin impozit 23% în loc de 10%. Multe publicații se pregătesc să rămînă strict pe internet. Vestea și mai rea este că, în absența televiziunii, care va ajunge la cote similare anilor 1970 (urmează poate anii 80 cu cele 2 ore de emisie pe zi), operatorii de cablu vor fi confruntați cu probleme și vor furniza tot mai greu serviciile, și așa mizerabile. Desigur, această veste e bună pentru cei care nu au nevoie de circuația ideilor și consideră că o dictatură cu mass-media cît mai firavă, mai aservită (cine nu va da orice pe post ca să asigure încă o lună lefurile staffului?) este soluția de viitor pentru România. Va trebui să ne restragem pe blogurile personale dar aici, neexistînd (aproape) nicio măsură și nicio competență în vehicularea inepțiilor va domni un haos informațional și valoric. E suficient să citim comentariile la teme de actualitate - de pe hotnews de pildă – ca să vedem cîtă pricepere și bun simț au cei care, posedînd un calculator și o conexiune, își dau cu părerea. De gramatică nu mai zic! Raiul prietenei noastre „Diacritica”! Nu văd îndreptare, nu cunosc soluții. Cine le are, să le spună! Scape cine poate!

2 comentarii:

  1. Mircea/mgheorg@netscape.net18 august 2010 la 19:05

    Cred ca in presa scrisa ziarele profesioniste si revistele culturale autentice au avut de suferit si din cauza altor zeci, veleitare, care au umplut spatiul public nu cu informatie ci cu zgomot informational. Asta nu e concurenta ci boicotarea concurentei. Cei care au de spus ceva sunt bruiati de galagiosi si impostori. Si acum cind a aparut si criza...
    Dar situatia e si mai trista pe Internet, unde intr-adevar nu exista nici o frîna. In afara spiritului critic al fiecaruia dintre noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord, o vreme tabloide au umplut piața și au luat pîinea ziarelor „normale”. Acum le-a venit rîndul să piară, dar cu celelalte cu tot.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog