vineri, 10 decembrie 2010

Un succes! Valeriu Butulescu a primit Premiul „Radoje Domanovic”


Vă anunț cu bucurie și cu felicitări pentru prietenul meu „vietnamez” că, la Belgrad, Valeriu Butulescu a primit Premiul „Radoje Domanovic”. Redau mai jos comunicatul întocmai cum l-am primit. Valeriu Butulescu este dramaturg și autor de aforisme, fiind -prin intermeniul maximelor lui- poate cel mai tradus autor român în viață (în peste 30 de limbi străine).

Pe 7 decembrie 2010, la Belgrad, în Sala de festivităţi a Ministerului pentru Diaspora, au fost decernate premiile Fundaţiei „Radoje Domanovic” cea mai înaltă distincţie acordată în Serbia pentru promovarea satirei în diverse domenii ale artei (literatură, teatru, film, muzică etc).
Ministrul sârb Srdjan Sreckovic a vorbit despre importanţa şi dimensiunea acestor premii. Ca şi la ediţiile trecute juriul şi-a focalizat atenţia asupra unor oameni de teatru (Premiul „Domanovic” fiind acordat inclusiv celebrului regizor Emir Kusturica), anul acesta fiind premiat actorul Velimir Bata Zivojinovic, o legendă vie a cinematografiei sârbeşti şi iugoslave (a jucat în 350 de filme).
Premiul „Excellency of Satire” pentru „cel mai bun autor satiric străin” prezent în spaţiul spiritual sârbesc a fost acordat scriitorului petroşenean Valeriu Butulescu.
Scrierile lui Valeriu Butulescu au circulat intens în fosta Jugoslavie, încă din anul 1987, fiind traduse de scriitori importanţi: Slavomir Gvozdenovic (sârbă), Lupco Siljianovski (macedoneană), Zarko Petan (slovenă), Vanja Steryu şi Hristu Candroveanu (aromână), Baki Ymeri (albaneză).
Luna aceasta, la Belgrad se va tipări o nouă carte cu aforismele lui Valeriu Butulescu, în traducerea tânărului scriitor Goran Mrakic.
Premiul i-a fost înmânat lui Butulescu de către eseistul Miljurko Vukadinovic, secretarul Uniunii Scriitorilor din Serbia. Autorul român s-a bucurat de atenţia unor importanţi oameni de cultură din Belgrad, printre care secretarul de stat Miodrag Jaksic şi scriitorul Aleksandar Baljak. Valeriu Butulescu a fost felicitat de deputatul Aleksandar Cotric (fost ministru al Diasporei), şi de celebrul poet Adam Puslojic, membru de onoare al Academiei Române (foto).
Deşi la concurenţă cu un eveniment epocal (câştigarea Cupei Davis de către echipa de tenis a Serbiei), decernarea premiilor „Radoje Domanovic” s-a aflat în atenţa mediilor de informare sârbeşti.

Un comentariu:

  1. Felicitări autorului pentru premiul primit în Serbia.
    Valeriu Butulescu nu este doar un scriitor talentat, dar şi un excelent traducător (traducând din aforistica Serbiei, şi nu numai).

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog