joi, 10 mai 2012

10 Mai - Ziua regalității


Majestatea Sa Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen a devenit domnitor al României la 10 mai 1866 și a fost încoronat ca Rege (coroana fiind făcută din oțelul unui tun folosit în Războiul de Independență) la 10 mai 1881

Între timp, România și-a proclamat independența tot la 10 mai (în 1877, în fața camerelor reunite ale Parlamentului).

Domnia lui Carol I, cea mai lungă din istoria României (48 de ani) a avut un efect esențial asupra devenirii României moderne. Monumente semnificative din vremea lui Carol I există și azi (Castelul Peleș, podul de la Cernavodă, la vremea lui cel mai lung din Europa și altele)

Unii istorici consideră justificată stabilirea Zilei Naționale pe 10 Mai, începutul României moderne, dar ziua de 1 Decembrie 1918 pare la fel de potrivită pentru că România de azi e și Transilvania și Banatul. Cel mai potrivit ar fi să fie celebrate amîndouă.

Mai trebuie observat în treacăt că, după abolirea forțată a monarhiei și instaurarea unei „republici” de care tragem și azi, niciun conducător al țării noastre nu a avut un „fason” de șef al statului comparabil cu al vreunui rege dintre cei patru pe care ni i-a dat istoria într-o perioadă grea și totuși de grație a ei. Pentru a vedea încotro mergem, putem privi pozele lui Crin Antonescu sau Dan Diaconescu alături de cea a lui Carol I din 1873 (34 de ani, în imagine) sau a Regelui Mihai din 1944 (23 de ani).

3 comentarii:

  1. Cu respect M.Kogalniceanu a proclamat independența pe 9 mai iar Carol I a semnat-o pe 10 mai...

    RăspundețiȘtergere
  2. E drept! A proclamat-o. "Sîntem independenți sîntem o națiune etc.” Dar actul în urma votului camerelor, deci oficial, a venit pe 10 mai. Numai că, din motive ușor de înțeles, în perioada ante-89 s-a pus accentul pe proclamarea de către M.K. și nu pe semnarea, și la o dată „neconvenabilă”, de către Rege (încă doar Domn). În toate filmele apărea K. (strașnic om, altfel) și Vodă Carol abia dacă era și el pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. sa ne oprim la fotografia lui Carol 1, din datoria de a nu inchipui frumuseti si splendori interioare pe imagini care au fost usor zguduite de istorie, uneori din vina noastra, alteori fara nici o vina. sa ramana asa, fara nici o vina, si doar Carol 1. (propunere editoriala), in rest aveti dreptate. "ochiul se bucura"

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog