duminică, 6 martie 2011

Cărți noi! Valeriu Butulescu - Noroi aurifer și Fragmentarium, ambele la Scrisul Românesc, aforisme * *

Primul volum, "Noroi aurifer", cuprinde doar 405 aforisme. Al doilea adună fix 1500. Dramaturgul Valeriu Butulescu este un pasionat al acestui gen dificil în care nu s-au exercitat decît foarte puțini autori. Prefața la "Noroi aurifer" e semnată de Vasile Ponea, iar cea de la Fragmentarium de Gh. Grigurcu. Cei doi sînt la rîndul lor autori de aforisme și recunosc greutatea de a le scrie ca și nedreptatea cu care se confruntă cei care la crează, trecuți (uneori cu dreptate, totuși) în rîndul scriitorilor minori. Dintre acești făcători de panseuri, unii, s-o recunoaștem iarăși, simpli umoriști cu mai mult sau mai puțin haz, Valeriu Butulescu este cel mai cunoscut și mai apreciat. Aforismele lui au fost traduse în zeci de limbi, circulă pe internet, fără precizarea paternității autorului. El nu face parte dintre cei pe care îi ironizează într-o cugetare: „Când nu mai au nimic de spus, unii încep să scrie”. Dimpotrivă el are o gîndire vie mai ales atunci cînd scrie și de aici reușitele lui. În genul aforistic, reușita se judecă procentual. O cantitate mare de texte chiar ale unui nepriceput poate produce trei-patru izbînzi. În cazul celor buni cu adevărat, ca Valeriu Butulescu, reușitele depășesc cu mult media, chiar dacă sînt și inevitabile scăderi. Calitățile solicitate de aforism sînt inteligența, simțul limbii și umorul. În bună măsură la posedă pe toate, dramaturgul nostru. Iată două mostre consecutive de gîndire concentrată în enunțuri hazlii, bine cumpănite: Clauza cea mai dură într-un contract de căsătorie: dreptul la exclusivitate. și Cultiv autoironia. Nu pot să râd de aproapele meu ca de mine însumi. Cugetările care conțin aluzii la situația socio-politică la zi sînt cele mai ușurele din volume. Le prefer pe cele care au capacitatea de a fi generale și, cît se poate, dezlegate de un timp dat. Ca, de exemplu: Fii echidistant! Dă-i dracului pe toți! Valeriu Butulescu e recomanadabil în doze mici, zilnice. Face bine.

21 de comentarii:

  1. Nu înțeleg cum un autor care se respectă oricât poate admite ca un anonim gen Vasile Ponea să-i facă prefețe!(e vorba de un domn poet minor și septuagenar care, cochetând cu aforismul, nu s-a remarcat nicicum, rămânând la nivel mediocru)...
    Honni soit qui mal y pense!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Anonim
    Am citit aforisme și versuri de Vasile Ponea. E un autor cu unele calități. Sigur că e mult mai notoriu și mai înzestrat V. Butulescu și de regulă se procedează invers: prefațatorul să fie mai notoriu, să gireze cartea.

    Invers ca la îngropăciuni, unde discursul funebru îl ține unul mai puțin ilustru decît decedatul. Dar poate că e o relație amicală sau o obligație editorială. Nu asta contează, ci conținutul cărții.

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi vine în minte ceva, nu mai ştiu unde am citit, o glumă: Pe Brâncuşi l-a chinuit îngrozitor coloana. Pentru domnul Butulescu, care, înţeleg că are 1500 de aforisme (!!)în acest volum, compunem noi:
    Butulescu s-a chinuit toată viaţa la maxim,e!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Camelia Săpoiu
    Bună gluma.
    Ar însemna că Barbu și-a săpat singur „groapa”.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar celălalt Barbu a mers înainte... după melci.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multe din aforismele lui Valeriu Butulescu sunt preluate chiar din piesele lui de teatru. Dintre acestea, cea mai interesantă mi s-a părut drama Infinitul Brâncuşi. Ştefan Iordache a dat strălucire acestzi text. Păcat că Butulescu nu scrie şi comedie. În unele aforisme are mult umor.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Anonim
    Valeriu Butulescu scrie si comedie. De ex `Insula femeilor` cu care chiar a cistigat premiul I la concursul de comedie al teatrului omonim.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cam greu la maxime şi aforisme de la gânditorii greci încoace... Sofocle spunea că "Butoaiele goale fac cel mai mult zgomot!". La V.Butulescu îmi plac titlurile şi nu-mi place cantitatea. J'de'mii de aforisme slabe nu fac nici cât o ceapă degerată lângă unul singur memorabil. "Un aforism este un roman de un rând" spunea Skhorukov. Valoarea unui bun aforism este dată de forţa sa generalizatoare. Vă mai ofer doar câteva exemple celebre. "Veşnicia s-a născut la sat" (Blaga). "Ceea ce nu ne distruge, ne face mai puternici"(Nietzsche). "O călătorie de mii de mile începe cu un pas"(Laotse). În viaţă există două tragedii. Una este să nu obţii ceea ce doreşti. A doua este să obţii"(G.B.Shaw). Faceţi singuri comparaţiile...
    Cât despre "coloana" lui Brâncuşi sau "groapa" lui Barbu, astea sunt glumiţe de băieţi ineligenţi la un şpriţ! Din categoria: "Deşi a alergat de unul singur, a terminat cursa la două ore după Greenwich!"...

    RăspundețiȘtergere
  9. @ADIP
    Dacă îl comparăm pe Butulescu cu Socrate și Blaga, pe mine sau chiar pe Vișniec cu Shakespeare, e clar că nu avem nicio șansă.
    Iar despre Coloana Lui B și Groapa lui E.B., evident că sînt bancuri de surîs la ele și de uitat. Jucăm și noi la diviziile la care putem.

    RăspundețiȘtergere
  10. ce citesc, Butulescu a scris piesa In sula femeilor????
    păi e de groaza acest scriptor de octo-martian!
    Auzi, domne, IN SULA FEMEILOR, piese da teatru, bășca premiata...Păi să nu dai cu pietre după supersonic!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Anonim
    Nu „In sula” ci doar „insula”... :)
    Da, el a scris-o. Cumva dvs. ați văzut piesa și nu ați știut cine e autorul? Sau ați citit-o fără să vedeți coperta?
    A luat premiul la FestCO, parcă acum doi ani. Deși m-a învins inclusiv pe mine la acel concurs nu m-am supărat. Piesa nu e rea.

    Dintre toate sub-breslele literare, dramaturgii sînt cei mai solidari. Fiind specie defavorizată. Deci nu-i vorbiți de rău pe confrații mei, că nu vă dau dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie îmi răsună în minte trei aforisme, din piesa Brâncuşi, a lui Butulescu, pe care am urmărit-o la "Majestic" şi am descoperit-o ulterior, pe net:

    "În fiecare an trecem nepăsători prin ziua morţii noastre"
    "Dacă moartea e somn, Doamne, lasă-ne măcar puterea de a visa!
    "Călcăm pe Dumnezeu, fiidcă e pretutindeni"

    Pentru mine au rămas "memorabile", poate şi prin faptul că le-a rostit Ştefan Iordache, cu puţin înainte de a trece în nefiinţă.
    Într-o altă ordine de idei, nici Blaga, nici Socrate n-au epuizat aforismul, ca specie. Şi nici Shakespeare n-a epuizat teatrul. Important e că autorul are cititori. Am văzut că pe internet, numai în spaniolă şi poloneză Butulescu are zeci de mii de pagini. Chiar şi în vietnameză are cca o mie. Nu prea înţeleg cum a reuşit, dar merită felicitat.

    RăspundețiȘtergere
  13. "Ceea ce nu ne distruge, ne face mai puternici"(Nietzsche).
    Domnu ADIP, nu se pune virgula acolo, ce dracu!
    In rest, ati mai avea, desigur, dreptate cu cei ce comitează - copitează aforysmosuri...

    RăspundețiȘtergere
  14. @anonim 1 - cu virgula: Corect!
    @ anonim 2 - cu Brâncuși: sigur că niciun autor nu epuizează un gen, altfel ar fi jale. Toți încercăm să ne apropiem de cotele înalte. Valeriu B. este un autor foarte prizat pentru că efectiv se pricepe la aforisme adică are o gîndire sintetică și e un spirit viu. Aforismele, fiind cu grad mare de generaliate sînt mai ușor de tradus decît un roman cu nunațe argotice, localizat inevitabil la noi etc.

    Valeriu B. știe foarte bine limba poloneză și are contacte acolo ca și în Vietnam dar nu numai. Se și ocupă de promovarea operei sale, e un călător neobosit. În plus e un prieten bun și un om de caracter. Asta contează în relația cu străinii.

    RăspundețiȘtergere
  15. Criticul Alex. Ştefănescu, în "Istoria literaturii române contemporane", 2005, a scris în termeni elogioşi: "Valeriu Butulescu se exprimă prin propoziţiile lui disparate (şi întotdeauna elegante, ca un nod de cravată bine făcut). Ele acoperă un registru stilistic întins - de la ironia caustică, fără replică şi până la confesiunea deznădăjduită, de la lirismul înalt şi până la exuberanţa inventatoare de paradoxuri. (...) Românii întârzie să-l descopere pe Valeriu Butulescu. Deocamdată l-a descoperit străinătatea unde - cele aproximativ 2000 de aforisme ale sale (dintre care 200 sclipitoare) i-au fost traduse în aproximativ 20 de limbi."
    Din 2005 - până în prezent, aforismele lui Valeriu au fost traduse în aproximativ 40 de limbi, ţări în care autorul se bucură de apreciere prin premiile primite atât ca autor de aforisme şi teatru, cât şi ca traducător.
    Într-adevăr, Valeriu este un excelent traducător de limba poloneză, ca urmare a faptului că este absolvent al Academiei de Mine şi Metalurgie din Cracovia (Polonia).
    De asemenea, Valeriu este un dramaturg de excepţie. Comediile sale, cum ar fi "Don Siempre", "Oile Domnului", "Insula femeilor" (premiată la FestCo), sau "Herghelia albastră" sunt pline de umor irezistibil. Însă, piesele autorului nu sunt destinate orişicui, ci doar persoanelor inteligente, cu "mintea ascuţită", pătrunzătoare, erudite, întrucât, cei care împroşcă cu noroi în operele acestuia şi implicit în autor, o fac din necunoştinţă de cauză, din incapacitatea de a înţelege paradoxul, din lipsă de inteligenţă şi de profunzime. Pe scurt, aceştia sunt oamenii limitaţi, înguşti la minte, dar, vezi Doamne, cu veleităţi de omniscienţi!
    Aforismele autorului sunt adevărate mostre de umor inteligent. Doar se ştie că esenţele se ţin în sticluţe mici.
    P.s. Preopinentul anonim care a scris "În sula femeilor" nu cred că are ce căuta pe un blog de cultură (chiar dacă fiecare are dreptul la opinie), întrucât comentariul său nu transmite nimic inteligent, şi-l pune într-o lumină nefavorabilă faţă de ceilalţi interlocutori. Nici nu mă mir că nu şi-a declinat identitatea, dar m-aş mira să facă parte din tagma literaţilor.

    RăspundețiȘtergere
  16. @ Simona E.
    Aveți dreptate. Îl apreciez pe Valeriu B. și pentru opera de dramaturg și pentru cea de autor de aforisme, ca și pentru energia lui.

    RăspundețiȘtergere
  17. Aforisme? E cam pretenţios. Poate e mai potrivit termenul de panseu. Butulescu are unele năucitoare. "Dinamită" aşa cum scria şi Grigurcu. De exemplu: "Cine se retrage din faţa prostiei devine avangarda acesteia". Ştie cineva unde pot fi găsite cărţile?

    RăspundețiȘtergere
  18. La edituri sau pe siturile de vînzare on line ar trebui să fie...

    RăspundețiȘtergere
  19. Spre dezamăgirea admiratorilor, volumele de aforisme şi teatru ale domnului Valeriu Butulescu nu pot fi găsite nici în librării, nici pe site-urile de vânzare on-line, iar editurile sunt situate tocmai în Petroşani şi Târgu-Jiu.
    Deşi cantitatea este semnificativă, calitatea aforismelor nu este slabă, aşa cum insinuează mai sus un atare domn jurnalist. Aforismele autorului, pline de metafore scânteietoare, sunt pur şi simplu geniale, adevărate sclipiri ale inteligenţei.
    Iată câteva aforisme de excepţie în care predomină poezia (preferatele mele, de altfel):

    “O iubire nu poate degenera în ură. Întunericul rece care ne înconjoară nu izvorăşte din vatra focului stins.”
    “Sublimul, ca o umbră a transparenţei.”
    “În dragostea florilor, vântul hotărăşte.”
    “Iubire târzie. Ultima floare în toamna sufletului.”
    „Doamne, ai dat aripi îngerilor ca să fie mereu departe.”

    RăspundețiȘtergere
  20. Domnule Horia Gârbea. Am citit pe site-urile italiene că noua carte de aforisme a lui Butulescu (a doua din Italia) a fost lansată recent,cu succes, la Torino. Iată că în Italia, românii mai fac şi fapte bune. De ce presa literară din România ignoră cu desăvârşire asemenea evenimente?

    RăspundețiȘtergere
  21. Dacă tot vorbiţi despre aforism, îmi permit să spun că mai este un autor - Mircea Oprea, care a publicat MIRAREA DE MINE (la Limes) şi MIRAREA DE VOI (la Conta, două cărţi despre care merită să ştiţi. Iar "literatura fragmentului", din care face parte şi aforismul, este un gen ce încă nu şi-a epuizat resursele deşi are ceva vechime. M-aş bucura să aflu că sunteţi cu adevărat interesat de acest gen.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog