duminică, 12 decembrie 2010

Cărți noi! Miscellanea.

S-au adunat destule cărți care cred că trebuie semnalate, dar la care nu am material și timp pentru o recenzie mai amplă. E vorba de volume cu interviuri multiple, de antologii de eseuri și traduceri etc. Iată cîteva pe scurt.

Nicolae Mareş - Diplomaţie, politică, spiritualitate, cultură Editura Prut internaţional

Cartea cuprinde articole și eseuri pe temele enunțate în titlu. Preocupat de diplomație, relațiile și afinitățile între popoare, profesorul și traducătorul Nicolae Mareș realizează o pledoarie pentru cooperare și înțelegere între state și culturi.

Lesh Made of Dreams - Modern and Contemporary Romanian Poets Translated and Introduced by Stavros Deligiorgis, Editura Agora

Un volum masiv, cuprinzător și prefațat de traducător, care conține poeme traduse în engleză de un bun cunoscător al limbii de origine, dar mai ales a celei de traducere. Selecția este a autorului și desigur nu toate numele importante ale poeziei noastre contemporane apar în ea dar, în linii mari, un cititor străin poate pricepe destul de mult despre poezia română de la Emil Botta la Simona Popescu (capetele intervalului de timp pe care îl acoperă volumul).

Săluc Horvat De la Titu Maiorescu la Petru Creţia

O culegere de studii aplicate ale criticului și istoricului literar din Baia Mare, cu atenție specială asupra criticii literare românești a secolului XX. Se remarcă prin bibliografia bogată și aplecarea insistentă asupra amănuntelor operelor studiate.

Boris Marian Bazar oriental II - De 4000 de ani

Un volum în nota celor anterioare ale poetului și eseistului Boris Marian. Volumul are două părți: Evreii în lume (mai extinsă), și Evreii în România. În precuvîntare, autorul ne previne că nu poate și nici nu are de gînd să joace comedia obiectivității într-un domeniu în care este implicat sentimental. Bine face. Important este că ne oferă informație bogată despre subiectul său predilect și o scriitură plăcută.

The Pleasures of the text... (Edited by Livia Vianu) în colecția „Text in context – Essays in Contemporary British Literature”, Editura Universității din București

O interesantă colecție de eseuri reprezentînd referate și articole ale doctoranzilor și masteranzilor profesoarei Lidia Vianu. Cititorul se poate pune la curent cu literatura contemporană din Marea Britanie, autorii find bine documentați asupra fenomenului. Printre autorii tratați: Peter Ackroyd, Malcom Bardbury, Graham Swift , Salman Rushdie și chiar J.K. Rowling. Un interesant eseu despre poezia feminină contemporană din insulă „On bond and Rebelion in Contemporary British Women Poetry” semnează Elena Nistor. În preambul, Lidia Vianu accentuează ideea că în ziua de azi, criticul are dreptul și chiar datoria să se plieze pe ironia și parodia care caracterizează textul analizat.

Ioan Pavel Azap - Coperta a patra – Interviuri cu scriitori clujeni, Dacia XXI

Un volum intersant de interviuri luate de un profesionist (deși autorul e mai degrabă un poet) care ne asigură în preambul că nu și-a torturat fizic sau psihic interlocutorii. Unele răspunsuri sînt în orice caz foarte dezinhibate, ceea ce ne face să îl credem. O uimire: fiind vorba de Cluj, oraș cu remarcabile prezențe literare feminine, Ioan-Pavel Azap nu ia interviu niciunei persoane de acest sex cu excepția Flaviei Teoc. O notă bună este diversitatea scriitorilor întrebați și a punctelor lor de vedere. Între intervievații lui Ioan Pavel Azap: Constantin Cubleșan. Vasile Gogea, Ion Mureșan, Mircea Petean, Ion Simuț, Radu Țuculescu, George Vulturescu. O lucare care are de ce să fie parcursă.

Maria Nițu Sesiune de autografe, Editura Palimpsest, diverse

O carte eclectică în patru părți: interviuri (prima secțiune), studii critice (a doua cuprinzînd doar două materiale), recenzii și o evocare Mariana Marin, o mică monografie Anghel Dumbrăveanu în trei secvențe asociate nu e clar de ce, sub semnul lui Ulise, cu un portret al lui Traian Jacotă Bîrgău (partea a patra). Probabil tot ce-a scris autoarea în ultimul timp, vreo 7-8 ani. Coperta reproduce imaginea celor două mîini desenîndu-se una pe alta, cunoscut din eseul ce pornește „Istoria...” lui Nicolae Manolescu. La acest ghiveci literar, nu toate ingredientele sînt comestibile.

6 comentarii:

  1. Carturarul diplomat Nicolae Mares a reusit o carte pe masura culturii sale intinse si profunde, dar sa nu uitam ca el este inainte de toate poate cel mai prolific si mai exact traducator roman din limba poloneza.
    Felicitari lui si totodata comentatorului...

    RăspundețiȘtergere
  2. ”Un volum în nota celor....
    O carte eclectică ....
    O colecție de eseuri ....
    Un volum în....
    Cartea cuprinde....
    S-au adunat destule cărți.... ”
    în ȚaraAutorilorMultilaterali,... așaaa, și?...
    a oprit careva în parcarea lăsată liberă de MonȘerMarin zis și Preada?!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Constantin Lupeanu
    Pozitiv
    @Petre Petre
    Negativ! N-a oprit

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru "ghiveci literar". Ghiveciul e totusi un produs destul de raspandit, care poate fi savuros cand i se degusta ingredientele cu buna credinta. Vreau sa cred ca ingredientele ...necomestibile au fost, din punct de vedere Guadalupa, "vecinatati" de nume neagreate.
    O boaba de piper in plus: imaginea cu cele doua maini desenandu-se este o lucrare de Escher celebra, sarmana,si cunoscuta cu mult inainte, independent de pozitia ei ocazionala pe vreo coperta ori pe un eseu de N. Manolescu.
    Maria Nitu

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma asteptam sa gasesc cateva vorbe, chiar si "vorbe grele" despre cartea mea , eseu critic, intitulata "Arca lui Breban" aparuta in 2010 la editura Ideea europeana. Am urmarit aproape zilnic blogul dvs, nu doar ca sa regasesc ceva despre cartea mea, ci atrasa si de informatii si de comentarii.Dar se pare ca am ratat momentul sau cartea mea e atat de proasta incat nu merita consemnata (nu am orgoliul de crede ca as merita un comentariu, sunt o persoana modesta de felul meu, nu bag in adunarile oamenilor importanti care scriu carti mari, laudate, apreciate, etc. si desigur pe buna dreptate)nici la o (zero)stelute, probabil.Imi cer scuze ca am indraznit dupa o lunga asteptare sa va deranjez.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Maria Nitu
    Ca trăitoare în republica literară, știți bine ce se face și ce nu. Dvs. ați ales și formula și coperta și e drept să trageți consecințele.
    @Maria Postu
    Am discutat privat despre motivele care m-au împiedecat să scriu despre cartea dvs. dedicată lui N. Breban. Am găsit că, în raport cu creația dvs. pe care o stimez, acest accident este bine să rămînă cît mai puțin cunoscut de public. Nu mi-era și nici nu îmi este greu să îmi manifest dezaprobarea și mînia ce m-au cuprins (mi-am stăpînit primul impuls și cred că bine am făcut). Eu am crezut că ați înțeles lipsa mea de reacție despre care v-am și spus.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog