sâmbătă, 11 decembrie 2010

Ordinul "Meritul cultural" a fost decernat unor scriitori

În ziua de 9 decembrie, la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a avut loc decernarea Ordinului de Stat Meritul Cultural, categoria A – literatură, unor scriitori români. Decernarea s-a făcut în numele Președintelui României, care a semnat decretele înmînate de dl. Consilier de Stat Gheorghe Angelescu, Coordonator al Cancelariei Ordinelor din Președinția României și de dl. Ministru Kelemen Hunor, șeful de drept al Ordinului Meritul Cultural. Întrucît unii dintre scriitorii decorați nu au putut veni din orașele de reședință, au fost prezenți doar comandorii Adriana Bittel, Gabriel Chifu, Cassian Maria Spiridon, ofițerii Adrian Alui Gheorghe, George Vulturescu, Nicolae Oprea și Horia Gârbea, cavalerul Mircea Opriță. Au participat directori din Ministerul Culturii, ziariști, invitați.

După ceremonie, cei prezenți s-au întreținut într-o atmosferă plină de optimism , avînd în vedere și semnarea de către premier a ordonanței de guvern privind finanțarea revistelor de cultură. Obținerea acestei finanțări este cel mai important succes al conducerii Uniunii Scriitorilor din actualul mandat.

9 comentarii:

  1. felicitari, desi suna cam ciudat ("comandori", "ofiteri", "cavaleri"... sper ca v-au dat si solda :D)

    un si mai mare succes ar fi fost, parerea mea, nu banii pt. reviste (nu putine exista oricum cam degeaba; chiar si USR a finantat, prin concursul de proiecte, anul trecut, o revista pe care n-am auzit sa o citeasca cineva...), ci un fond de carte pentru donatii catre biblioteci. dar, desigur, e doar o parere. poate ca mai important e sa apara unele reviste pe care nu doreste sa le citesca nimeni, decat un "portofoliu" cat mai semnificativ de carti pe care sa le poata citi oricine doreste...

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu e rost de "solde". Ordinele sint onorfice.
    In chestia cu cartile faceti o grava eroare de situare: banii au fost obtinuti pentru ANUC care nu are atributii editoriale. Pentru carti exista AFCN (editare si a primit bani destui in ultimii 3 ani, aparind pe banii acestia chiar carti mediocre) si banii de achizitii trebuie dati bibliotecilor care ele sa cumpere de la edituri. E alta competenta. Din pacate bibliotecile au `clientii` lor si cumpara volumele localnicului X si nu pe-ale celor din scara noastra de valori sau pe ale autorilor canonici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Călduroase felicitări ! Uite că și în România sunt recunoscute meritele unor scriitori...

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumiri dle Tomsa! Mi se pare importanta si recunoasterea faptului ca statul are obligatii materiale fata de cultura vie.

    RăspundețiȘtergere
  5. aveti dreptate, am citit acum undeva mai pe larg despre ordonanta. cat despre AFCN, auzisem ca exista, am si citit cate ceva pe site-ul oficial, dar, din pacate (sau din fericire), mintea mea refuza sa priceapa tot ceea ce scrie prin diversele formulare de aplicatie de acolo - probabil ca o fi greu si pentru unii editori si de aceea nu prea se ingramadesc sa aplice.

    am intrat si eu recent intr-o biblioteca judeteana si... n-am gasit cam nimic din ce m-ar fi interesat, poate si din cauza semnalata deja de dumneavoastra (cea aflata de mine la fata locului era legata de lipsa banilor)...

    ddm

    RăspundețiȘtergere
  6. @ddm
    Din nou va contrazic in cunostinta de cauza: la AFCN am evaluat eu asta-vara 130 de titluri de la vreo 60 de edituri si eram 2 comisii a cite 5 evaluatori. Unele aplicatii erau ridicole. Totusi au luat multe carti, unele nemeritat pentru ca exista un fond si trebuia impartit. Deci aplica f. multi. La achizitii s-au taiat bani anul asta, e drept si cu putinii alocati v-am spus ce se petrece.

    RăspundețiȘtergere
  7. sigur ca e posibil sa estimez gresit, neavand informatia exacta, dar acel "probabil ca o fi greu" s-ar putea sa mi-l pot mentine (desi, e adevarat, nu m-am mai uitat cum arata un formular, m-am uitat o data in urma cu foarte mult timp), daca fac un efort. dar nu-l fac :). Sper (inclusiv pentru confortul juriului) doar ca numarul editurilor onorabile din cele 60 sa creasca. sau macar sa scada numarul celor mai putin onorabile. caci, sa fim serios, nici nu cred ca exista 60 de edituri bune in tara asta. in ce ma priveste (ca opinie; nu cunosc detaliile tehnice care pot inclina balanta spre alte formule), mult mai bine ar fi fost sa se ofere bani pentru carte via autor, si sa caute dupa aia autorul editura, cu dovada ca dispune de acele fonduri AFCN in cazul publicarii. stiti de ce?, pt. ca editura, o data ce obtine banii (sau ii spune autorului "verde in fata" chiar dinainte), poate sa aiba grija ca autorul sa nu beneficieze, de fapt, cu nimic de pe urma lor. si nici cartea. parca la copyro e un pic altfel, in sensul ca copyro negociaza cu editura si drepturile de autor (circa 20%, ceea ce e foarte mult, e oricum dublu decat ce obtii la un contract negociat direct), dar acolo ar fi o problema cu alegerea editurii, ca nu si-o poate alege autorul, ci tot copyro-ul, prin licitatie… dar autorul nu e intrebat... ce mai, eu zic ca astfel de concursuri nu sunt inca frecventabile, sau sunt doar in lipsa de alternative...

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog