sâmbătă, 11 decembrie 2010

Topul anului 2010 pe genuri

Topul anului pe genuri cuprinde opțiunile mele personale și subiective, limitate evident la cărțile și publicațiile pe care le-am citit.


Proză

Gabriela Adameșteanu - Provizorat
Doina Ruști - Cămașa în carouri
Ioan Groșan - Un om din Est

Poezie

Teodor Dună - De-a viul
Viorica Răduță - Cam toți murim
Emilian Galaicu-Păun - Arme grăitoare (aparitie final de 2009)

Critică, istorie literară, eseu

Radu Cernătescu - Literatura luciferică
Răzvan Voncu - Secvențe literare contemporane
Emil Lungeanu - Fantoma Shakespeare

Memorii, alte genuri

Livius Ciocârlie - Cu fața la perete
Cornel Ungureanu - Şantier 2. Un itinerar în căutarea lui Mircea Eliade
Gelu Negrea - Secretul lui Don Juan

Thriller, SF, Policier

Lucia Verona - Crima de la Jubileu
Cristian Mihail Teodorescu - SF Doi
SRSFF - Pangaia (antologie)

Debut, speranțe

Andra Rotaru - Ținuturile sudului
Marius Ștefan-Aldea - poetul străzii @ yahoo.com
Nicoleta Popa - Fragmente din inima mea

Dramaturgie, Literatură pentru copii, Non-fiction
???

Edituri

Polirom-Cartea Românească
Limes
Tracus Arte

Bloguri

Lucia Verona (inclusiv Premiile Lili)
Micawber
Octavian Soviany

Reviste

România literară
Luceafărul de dimineață
Timpul

11 comentarii:

  1. cartea lui galaicu paun e aparuta in 2009. andra rotaru e la al doilea volum.dan

    RăspundețiȘtergere
  2. a, si e teodor duna, nu theodor...

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim
    Multumesc de precizari.
    1. Galaicu-Paun. Da, am verificat acum, la mine a ajuns tirziu. Nu mai retractez.
    2. Andra R. Stiam, de aceea am si intitulat sectiunea: debut-sperante si nu doar Debut, la a 2-a carte si la virsta ei e buna situarea. L-as putea pune si pe SGB romancierul (ca e debut in roman). Mai erau in carti A. Suciu si altii.

    RăspundețiȘtergere
  4. citind topul dumneavoastra, si m-a interesat, ca de obicei, in cel mai inalt grad doar poezia, nu pot sa nu observ, tot ca de obicei, ca nici macar in posesia unor carti plasate apoi in topuri, ca in cazul de fata, nu am putut intra, si cu "absoluta siguranta" nu sunt singurul... N-am vorbit cu DMC, dar exista vreun loc, fie la ASB, fie la USR (sigur, USR va ramane in curand si fara sediu; dar eu nu pot sa nu-mi inchipui ca se va gasi totusi o solutie), unde un membru oarecare al acestei Uniuni sa poata citi in voie cartile celorlalti scriitori sau macar poeti? daca nu exista, sau daca exista locul, dar nu exista cartile, as putea sa ma ocup personal de partea de poezie - doar sa nu fie nevoie sa scriu un proiect pt. aceasta, ca am scris unul o data si degeaba; in schimb, ce spun eu aici pot sa rezolv mult mai simplu, cu singura conditie sa existe undeva un mic spatiu. astept raspuns,
    daniel

    RăspundețiȘtergere
  5. Sigur, exista biblioteca USR, inca mai exista. Dar din pacate nu exista nicio posibilitate de a obliga autorii, membri sau nu ai USR sau editurile careii tiparesc sa doneze un exemplar sua mai multe. Singura varianta ramine Biblioteca nationala care ae depozitul legal statuat prin lege. Asa, de pilda, eu nu am avut acces la volumul mult elogiat al lui Ion Muresan. daca editura se va indura, sau autorul, din prietenie, il voi citi. Daca nu... Charmides nu are difuzare in marile librarii. Mentionez in conext ca marea "Diverta" de la Eva s-a desfiintat si ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sigur ca nu prin "obligarea" autorilor, dar pot fi invitati sa! S-a trimis cuiva vreodata, in ultimii 5 ani, o astfel de invitatie? Probabil ca nu. E ciudat, dar la Biblioteca nationala nu exista foaaaarte multe carti, sau sunt pe undeva bine ascunse, nu-mi dau seama. Volumul domnului Ion Muresan, din ce stiu, e de mult asteptat, nu si (inca) elogiat. Nici eu nu am volumul, am doar parti din el (poeme), noroc ca il pot imprumuta de la cineva. Ma mira insa ca n-am de unde sa fac rost de Marius Aldea si Viorica Răduță, ca sa ma rezum la autorii de pe lista dumneavoastra; altfel, sunt cel putin 10 titluri noi in posesia carora n-am reusit sa intru, desi le-am cautat anume...

    PS: interesant ca n-ati nominalizat nici una din cartile de poezie care vor fi nominalizate la premiile USR :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Mi se pare ca la anul Ioan Muresan va lua tot. USR-ul oricum. Din pacate nu am fost la Gaudeamus sa-l intilnesc, ca mi-ar fi dat cartea. O s-o cer la Charmides. Sau o sa-l rog pe autor sa mi-o dea totusi. Din cronici si citate rezultatul e previzibil. De asemeni n-am citit Ana Blandiana din "grija" PR-ului de la editura H. O varianata ar fi sa intru si in 2011 in juriu ca sa citesc tot. :) Dar m-am plictisit de postura asta, trag toti n de mine si se supara apoi n-1 dintre ei.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ion Muresan a devenit manierist, cu toate ca e un greu, fie si numai cu putine carti. Cinste lui! Dar volumul din acest an e sub nivelul cunoscut...Autorul ramine actorul propriei poezii. Doar actor. Pacat! In rest, merita macar citite celelalte propuneri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mulţumesc pentru nominalizări!
    Cred că la poezie putea fi nominalizat şi volumul lui Traian T.Coşovei "Aerostate", apărut la Tracus Arte.

    RăspundețiȘtergere
  10. mai bine ma luati si pe mine ajutor (schimbandu-va eventual tanarul secretar, care oricum e ocupat cu coordonarea altor proiecte USR :D), ca sa pot si eu sa citesc toate cartile :))

    PS: ei, nici chiar asa, poate n-1 trag si n-2 se supara, ca eu (nefiind optecist :D) nu fac parte nici din prima categorie, nici din a doua :) (ma refer pentru anul trecut, ca pentru anul asta nu cred ca pot trimite cartea pentru concurs, fiind antologie)

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc mult pentru ca m-ati inclus in acest top! Este o mare onoare pentru mine.
    Precizez totusi ca nu este o carte de debut, ci a patra mea carte.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog