marți, 24 mai 2011

A dispărut Fănuş Neagu

Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti anunţă cu profundă tristeţe încetarea din viaţă marţi 24 mai 2011 a marelui prozator Fănuş Neagu, membru al Academiei Române. În perioada decembrie 1993 - 1996 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti. În noiembrie 1993 a devenit membru corespondent al Academiei Române iar în 2001 a devenit membru titular.

În anul 1954, Fănuş Neagu a debutat cu povestirea „Duşman cu lumea”, în
revista „Tânărul scriitor”. În anul 1960 are loc debutul editorial cu volumul de
povestiri „Ningea în Bărăgan”, volum retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”.
A mai publicat numeroase romane între care de un mare ecou s-au bucurat Îngerul a
strigat şi Frumoşii nebuni ai marilor oraşe, ca şi culegeri de povestiri. În anul 1985 i s-au jucat piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic şi „Olelie” la Teatrul Naţional din Bucureşti iar în anul 1993, la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara, piesa „Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp”. Fănuş Neagu a fost un reputat cronicar sportiv, cronicile sale, adunate şi în volume, avînd un deosebit succes în perioada în care a susţinut rubrici de sport. Alte cărţi de largă notorietate ale lui Fănuş Neagu au fost „Cărţile cu prieteni” în care a adunat portretele unor confraţi.

Fănuş Neagu a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi scriitori români, avînd numeroşi
admiratori devotaţi care îi preţuiau talentul literar şi personalitatea inconfundabilă.
Distinsul scriitor va fi depus miercuri la Uniunea Scriitorilor pentru a primi ultimul omagiu al confraţilor şi al publicului, iar trista ceremonie a înmormîntării va avea loc joi 26 mai pe Aleea Academicienilor de la cimitirul Bellu.

3 comentarii:

  1. ...trista ceremonie a inmormintarii!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fatidică săptămână!
    După seniorul M.H.Simionescu, s-aretras în eternitate și monumentalul Fănuș Neagu, maestrul incontestabil al ”picturii cu emoții”.
    Dumnezeu să-i odihnească în pace, pe amândoi!.
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog