duminică, 1 mai 2011

Nicolae Breban demisionează din Consiliul USR


Printr-un fel de „scrisoare deschisă”, ajunsă la mai mulți scriitori prin mijlocirea redacției „Contemporanul”, Nicolae Breban spune că se retrage din Consiliul USR dar fără a scrie o demisie explicită pentru că respectivul Consiliu nu ar merita onoarea unei demisii în scris. Nu e clar atunci de unde trebuie să afle Consiliul de demisie.

La ședința precedentă, Consiliul USR a hotărît să nu se pronunțe asupra deciziei CNSAS că Nicolae Breban ar fi făcut poliție politică așteptînd decizia Curții de Apel. Mai mult, a reieșit ideea că, indiferent de decizia acestei Curți, statutul USR nu prevede vreo sancțiune în cazul că ea, decizia, ar fi defavorabilă lui Breban.

Scrisoarea foarte lungă a lui Nicolae Breban (adresată lui Nicolae Manolescu) începe cu o frază destul de neclară, dar care în esență neagă încă o dată legăturile lui cu Securitatea. Și mai jos, în corpul scrisorii, Nicolae Breban repovestește fapte din perioada comunistă prin care vrea să probeze că nu a fost colaborator al puterii comuniste, ci victima ei.

Iată preambulul scrisorii lui N. Breban.

„Ce-i cu prostia asta, de „agent de influenţă”, expresie lansată ca un zvon de unele dame isteroide la Paris, fiinţe „fine” care nu au publicat, decenii la rând, vreun titlu în acest mândru şi liber oraş, expresie pe care unii nătărăi, la care văd acum că te înşiri grăbit şi mata [adică Nicolae Manolescu], o repetă, fără să vă treacă o clipă prin cap – de conştiinţă nu mai vorbesc! – că mândrul şi arogantul, îmbibat realmente de propria sa valoare, atâta câtă este, Breban nu poate fi instrumentul nimănui, nu poate fi instrumentul nici unei puteri. Nici în vis!”

(în fotografie N. Breban, Aura Christi, N. Manolescu, Gabriel Dimisianu, probabil la Neptun în 2005, fotografie trimisă de „Contemporanul”)

2 comentarii:

  1. Arogantă,agresivitate,lipsă de respect pentru colegii de breaslă,discutând,bineînteles,numai această secventă,cu referire la acest moment,la prima vedere,fără a cunoaste detalii.O părere,cu scuze dacă gresesc.Vă multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. ARENDASUL ACADEMIEI ARE DE CE SE BUCURA LA EL,LA CETATE.
    PLESITA ERA VEDETA TELEVIZIUNILOR,IAR BREBAN CIUCA MISTOCARERILOR COLEGIELE.
    NICI ZAHARIA STANCU NU-SI PERMITEA SA NU IA APARAREA UNIUNII SCRIITORILOR,ASA CUM ERA EA.
    OARE DE CE ISI MAI ALEG SCRIITORII UN PRESEDINTE?
    EL VCAND ISI VA PUBLICA DOSARUL
    SAU A DISPARUT PRIN ACELEASI PROCEDEEE PREZIDENTIALE...
    ESTE TRIST CA UNII AVEAU PE VREMEA COMUNISMULUI MII DE LEI STIPENDII DE TOT FELUL ,IAR ASTAZI TOT AIA AU ACCES LA BANUL PUBLIC,FARA SA FI SCRIS UN VOLUM DE POEZIE MACAR,DE ROMAN CE SA MAI VORBIM...

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog