vineri, 15 martie 2013

Candidați la postul de Președinte al Uniunii Scriitorilor

Mediafax anunță că la președinția USR vor candida Nicolae Manolescu și Dan Mircea Cipariu. În același articol, se anunță că Nicolae Breban nu mai dorește să candideze. Pînă în septembrie s-ar putea anunța și alte candidaturi.

În 2005 și 2009 (îmi amintesc foarte bine pentru că am condus conferințele de alegeri din postura de președinte al ASB) victoria lui Nicolae Manolescu a fost categorică. În 2009 a candidat și Nicolae Breban, ieșit pe locul 2, urmat în ordine de Constantin Stan, Dan Mircea Cipariu, Ștefan Agopian.

Printr-o coincidență bizară, mulți dintre cei care au candidat împotriva lui Nicolae Manolescu fără să-l învingă au murit prematur scurt timp după aceea (Ioan Flora, Mircea Ghițulescu, Cezar Ivănescu, Constantin Stan) ori s-au îmbolnăvit grav.

Singurul care l-a întrecut pe Nicolae Manolescu, în urma a două tururi de scrutin, a fost Eugen Uricaru, în 2001. În ultimii 30 de ani, niciun președinte al USR nu și-a dus pînă la capăt ultimul mandat pentru care a fost ales: D.R. Popescu demisionar la Revoluție, Mircea Dinescu a demisionat și el, Laurențiu Ulici a murit în 2000 în timpul exercitării mandatului, Eugen Uricaru a demisionat în 2005 cu puțin înainte de alegeri.

În 2013, pentru prima dată, nu se va mai vota președintele la centru ci în fiecare filială, fiecare membru avînd ocazia să-și exercite votul direct și nu prin delegați. Funcția de președinte este de o mare responsabilitate, în situația actuală o alegere greșită putînd avea consecințe dezastruoase pentru breaslă.

Starea Uniunii a fost fluctuantă. După „era entuziasmului” din 1990-1992 a urmat o recesiune frînată în al doilea mandat al lui L. Ulici. Perioadei celei mai prospere - din mandatul lui Eugen Uricaru și primul mandat al lui Nicolae Manolescu - i-a urmat una cu mari dificultăți, provocate de criza generală. Se întrevăd mari dificultăți şi pentru următorul mandat, dar și posibilități de a le depăși cu bine.

UPDATE

La o semnalare venită din partea poetului Dan Mircea Cipariu în legătură cu o parte a acestui articol, precizez că nu am avut intenţia să cobesc, ci doar am evidenţiat un fapt real. Desigur, sînt contracandidaţi ai lui Nicolae Manolescu care n-au păţit nimic rău: Nicolae Breban, Mihail Gălăţanu şi Dan Mircea Cipariu însuşi. Pe el probabil candidatura din 2009 l-a "imunizat" şi  poate candida fără riscuri.

Un comentariu:

  1. Cum formatoarea clasei politice este clasa intelectuala, amuzanta ar fi si modificarea Constitutiei, asigurându-se trei mandate pentru USL Antonescu.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog