joi, 28 martie 2013

Nicolae Manolescu - Academician titular

Academia Română a ales prin vot secret, în cadrul Adunării generale de joi, un nou membru titular - profesorul şi criticul literar Nicolae Manolescu.

Au mai fost aleși patru membri corespondenţi, printre care poeta Ileana Mălăncioiu, și plasticianul Mircia Dumitrescu şi un membru de onoare în străinătate, George Banu.

Alegerea ca membru titular a profesorului și ambasadorului Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor este desigur pe deplin meritată și constituie recunoașterea unei cariere excepționale, dar onorează și breasla literară. 

În ceea ce mă privește, sînt extrem de bucuros pentru acest eveniment și am fost întotdeauna mîndru de a-l fi avut maestru la Cenaclul de Luni în anii 1981-1983 și, după aceea, de a fi beneficiat de comentariile domniei-sale la volumele pe care le-am scris și de deschiderea paginilor României literare. Modul generos în care a susținut și îndrumat atîția autori din toate generațiile merita, el singur, un fotoliu de academician. 

L-am revăzut la Salon du Livre de la Paris - elegant și plin de umor ca totdeauna - și m-am bucurat ca de fiecare dată să-l pot privi și asculta. Îi adresez de pe aceast blog cele mai calde felicitări.

Mă bucur de asemeni foarte mult pentru marii artiști Ileana Mălăncioiu și Mircia Dumitrescu. Prin primirea lor, fie și în calitate de corespondenți deocamdată, Academia Română își fortifică prestigiul. 

În imagine: Nicolae Manolescu prezidînd Colocviul Romanului la Alba Iulia, în 2012. (Foto: H.G.)

2 comentarii:

  1. O veste minunata asteptata prea multa vreme!
    Faptul literar ca Mircea Cartarescu a impins postmodernismul demitizant pâna la un fel de postromânism nu justifica insa absurditatea ca, nascut la 1 iunie 1957, candidatul nostru Nobel inca nu este, nu academician, ci presedintele Academiei Române, scotând orbitor aceasta institutie suprema din inexistenta ei publica de azi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari domnului Manolescu! Merita din plin!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog