sâmbătă, 5 martie 2011

4 martie 1977 - ? ? 2011-2015


Revenire:

Se știe că la cutremurele de adîncime sînt afectate clădirile înalte. În opinia mea, cel puțin 100 de clădiri interbelice cu p+4 sau mai înalte vor cădea la un cutemur peste gradul 7 Richter, în București, în special în zonele Dacia, Carol-Pache-Rosetti, Splai, Magheru, și nu numai. Vor rezista cu avarii clădirile tip 1880-1910 parter sau p+1 cu pereți portanți de cărămidă gen Casa Monteoru, palatul Șuțu, case de pe Traian, Plantelor, 1 Mai etc. Vor mai cădea case de cărămidă deja grav avariate: Moșilor vechi, Calea Griviței.

Trebuie să privim realist situația: de exemplu eu voi scăpa dacă mă prinde acasă ori la facultate și chiar la Uniunea Scriitorilor. Dar voi muri dacă mă prinde la Copyro în Paleologu sau în vizită cine știe unde sau într-un magazin de pe Magheru. Vor fi și victime din cauza panicii în locuri aglomerate (gară, metrou) și a intervenției probabil tardive a autorităților. Poate mă înșel, dar din cîte știu nu există un plan coerent al sistemului sanitar în caz de cutremur. Posibil pompierii și armata să aibă. Să nu uităm că în 1977 în centru apa nu a curs vreo 2-3 zile. În București o problemă gravă vor avariile la rețeaua de gaz. Pe moment gazul se va opri. Dar la repornire... fără o monitorizare strictă.

Majoritatea cutremurelor vrîncene au avut loc noaptea. Ar fi un mare noroc ca un viitor seism să fie din nou noaptea: metrou oprit sau aproape gol, străzi goale, populația să nu fie adunată în clădiri mari unde, dacă se prăbușește una, mor o mie. Un cutremur de noapte ar face, poate, cu 30% mai puține victime decît unul de zi.

O mare întrebare: vor rezista clădirile înalte construite după 1990? Unele sigur da (Piața Aviatorilor, Titulescu). Altele... vede cine scapă. Vor cădea și „vile” ad-hoc de după 1990, din fericire sînt mici și unele vor scăpa cu avarii.

P.S. Pe blogul unui cetățean britanic aflat în România am găsit o mostră de umor apropos de viitorul cutremur. Îi convine, că stă la Cluj și vorbește de București: „the major of the city has decided it would be best just to start preparing graves! I guess tax payers in Bucuresti should look on the bright side and view this a pre-paid burial sites!” Păi nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog