sâmbătă, 5 martie 2011

Alte gînduri optimiste pe scara Richter

Revin la subiectul zilei

În caz de cutremur, tragedia nu va fi a acelor care se vor muta în locuri cu verdeață, ci a supraviețuitorilor. De aceea, fără a face mare caz de asta și fără a cobi, am grijă să existe în casă rezerve de apă, de alimente greu perisabile, baterii și lanterne. Primele zile de după un eventual seism vor fi deosebit de grele, mai ales că ne-am obișnuit de 20 de ani cu un relativ confort.

Ultimul sfat: nu vă băgați sub grinzi, ci stați ÎN MIJLOCUL încăperii. Evitați scările și lifturile. Ori ieșiți în primele 30 de secunde, ori stați pe loc. Că vă prinde replica pe scări, sau sub termopanele sparte de la balconul vecin. Atenție la bibliotecile înalte, să nu aveți un sfîrșit... livresc. Cel mai bine e în baie, holul spre baie la bloc, sau bucătărie (dacă dulapul e bine ancorat).

Baftă tuturor!

5 comentarii:

  1. Dati-mi voie ca eu sa nu fiu prea optimist in cazul unui cutremur! Daca autoritatile de acuma sunt luate prin surprindere nu numai de o inundatie ci si de caderea a 10 cm de zapada, cum ar reactiona oare in cazul unui cutremur asemanator cu cel din '77?
    Nu sunt un nostalgic comunist si nu fac apologia comunismului dar imi amintesc cum a gestionat Ceausescu atunci acea calamitate! S-au mobilizat toate fortele pentru salvarea celor prinsi in daramaturi, apoi pentru inlaturarea molozului si reconstructie. Imi amintesc faptul ca fiecare familie sinistrata a primit atunci cate un apartament, mobila, aragaz, frigider,televizor si in plus, 25000lei cu care sa-si cumpere imbracaminte.
    25000 lei de atunci, erau circa 20 de salarii!!!
    Ce le-ar da autoritatile de azi? Un milion de promisiuni si eventual o cutie mare din tabla, numita pretentios, casa modulara!!!
    Doamne fereste: ar fi vai si amar!
    O duminica placuta va urez!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Nea Costache
    Desigur titlul meu conține o ironie. Este exact cum ați spus și cum am scris și eu anterior: haosul administrativ și necunoașterea precisă a responsabilităților vor face victime și mult după seism, nu numai în timpul lui. E vorba și de starea precară a sistemului medical. Cîți medici vor fi pe cap de rănit după cutremur?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dupa plecarea medicilor din tara cred ca ne vom intoarce la traditii: vom fi oblojiti de doftoroaia satului si de toate babele ce-si vor mai aminti descantecele de deochi, cazutul ranzei si alte betesuguri. Asta la tara ca la oras nu stiu daca sunt babe specializate in asa ceva!
    Vai de noi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Gârbea,
    Mijlocul camerei oare e locul cel mai potrivit?
    Eu ştiam că sub tocul uşii, dacă e vorba de un bloc din plăci semifabricate.
    Plafonul se poate prăbuşi.
    Placa verticală se sparge extrem de rar.
    Unii au "coborât", sub tocul uşii,
    câteva etaje, cu placă cu tot,
    şi au supravieţuit.

    Oricum,
    situaţia nu e chiar apocaliptică.
    La un cutremur gen 1977
    moare un singur om din 600.

    Bineînţeles, dacă se va produce un cutremur,
    vinovaţi nu pot fi
    decât Boc, Udrea şi Băsescu!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim
    „Unii au "coborât", sub tocul uşii,
    câteva etaje, cu placă cu tot,
    şi au supravieţuit.” - sper că nu credeți asemena basme. Mai curînd să credeți în Moș Crăciun.

    Sigur că nu pare mult 1 din 600 dacă nu ești tu ăla. În 1977 au murit 1 din 600, acum nu va mai fi pomana aia.

    Nu există plăci semifabricate, eventual prefabricate, dar acestea sînt f. rare la blocurile din București, care au în general structură monolită.

    Explicația de ce în mijlocul încăperii e prea lungă și tehnică. Vă invit la cursul meu de construcții. Deocamdată credeți-mă pe cuvînt. Pe mine și experții japonezi în domeniu.

    În final aveți însă dreptate: și pentru cutremurul din 1977 și pentru cel din 40 și pentru bombardamentul din 4 aprilie 1944 tot Băsescu a fost de vină! Uitați-vă la niște posturi TV și vă veți convinge... :)

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog