miercuri, 18 ianuarie 2012

Cărți noi! Ioan Cristescu - Dramaturgia lui Radu Stanca, Editura Muzeului Literaturii Române * * *


Succesul remarcabil al lui Ioan Cristescu în calitate de editor, prin  „fenomenul Tracus Arte”,  a explodat în ultimii trei ani, incredibil pe o piață editorială atît de încărcată. Editorul tinde astfel să-l umbrească pe autor, filolog de formație, dar pasionat de teatru și literatura teatrală. E foarte bine că Ioan Cristescu debutează acum cu propriul volum și nu cu unul de cronici adunate în cei vreo 30 de ani de cînd a început să mănînce teatru pe pîine. 

Este vorba de o monografie, bazată pe teza de doctorat a autorului și care îl plasează într-un punct adecvat față de calitățile și competențele sale de critic, cele care au favorizat decisiv succesul ca editor de care vorbeam înainte. Un autor fascinant, prea puțin frecventat, constituie obiectul de studiu atent al lui Ioan Cristescu și pune în valoare atît cunoștințele sale și flerul de critic literar cît și pe cele din domeniul teatral. Volumul este un demers serios, bine așezat pe surse documentare, negrăbit dar concentrat, fără divagații și derapaje sentimentale, cu fraze clare și concludente. Am recunoscut cu nostalgie dar și cu bucurie tipul de abordare al prietenului nostru comun Mircea Ghițulescu, față de care Ioan Cristescu are a-și recunoaște calitatea de discipol. Am spus cu bucurie, pentru că literatura critică de la noi are nevoie de pricepători ai teatrului ca literatură, dar în relație cu viabilitatatea scenică a textelor. 

Autor a 14 piese, într-o perioadă extrem de grea pentru literatura română, poetul Radu Stanca, a sintetizat numeroase tendințe ale teatrului românesc, în special din perioada interbelică, fiind autorul unui teatru poetic și filosofic, actor și regizor el însuși, o operă „coerentă chiar dacă inegală estetic”, cum o definește Ioan Cristescu. Nu mai puțin, contribuțiile sale teoretice îl plasează încă în zona de interes pentru practicanții artei teatrale. Debutul critic al lui Ioan Cristescu, la maturitatea autorului, este unul solid și promite noi abordări la fel de importante care să sperăm că nu vor întîrzia. 

2 comentarii:

Postări populare

Arhivă blog