vineri, 22 martie 2013

Dezbateri la Salon du Livre. Lansare la Theatre Le Funambule

Azi la ora 11 s-au inagugurat dezbaterile la standul Romaniei de la Salon du Livre Paris.
Prima dezbatere a fost un real succes de public, cu peste 100 de asistenti din public plus fluctuantii. Au vorbit despre felul in care literatura reflecta crizele sociale Ioana Dragan, Florina Ilis, Bogdan Teodorescu si Bogdan Suceava. O dezbatere vie, cu multe interventii din public.

Anterior, Ileana Surducan initiase un grup de copii francezi in realizarea benzilor desenate.

Dupa, au mai fost doua dezbateri la stand, una despre romanul thriller si policier moderata de mine (cu Lucia Verona, Danut Ungureanu, Bogdan Hrib si Bogdan Teodorescu) care a avut un public bun dar unele probleme de sonorizare la final.

Intre timp, Florina Ilis, Doina Ioanid si Radu Aldulescu au avut o dezbatere la standul Centre National du Livre iar un mare numar de poeti, intre care rezidentii in Franta Miron Kiropol si Sebastian Reichmann au dat autografe la Pavilionul Romaniei.

Ce-a urmat la Salon nu mai stiu pentru ca, impreuna cu Lucia Verona si Dinu Grigorescu si editorul nostru Bogdan Hrib (Tritonic), ne-am lansat volumele de teatru in franceza in Montmartre, la Teatrul Le Funambule. Trei actori francezi au citit excelent fragmente din piese. Evenimentul nu a fost legat de Salon, fiind o initiativa privata a Editurii Tritonic, dar cred ca a facut si el o propaganda buna pentru literatura noastra.

La Salon, in aceasta prima zi de week-end, m-au impresionat atmosfera de picnic si afluenta publicului. Cortegii intregi de oameni, inclusiv clase de scolari, veneau la Salon ca la un mare meci, formind cozi de minute bune la intrari.

2 comentarii:

  1. În Franţa, se vorbeşte mai mult despre boicotul scriitorilor români de la Salon du Livre şi mai puţin despre atmosfera pastorală descrisă de dvs. http://www.lemonde.fr/livres/article/2013/03/22/des-ecrivains-roumains-boycottent-le-salon-du-livre_1852815_3260.html

    RăspundețiȘtergere
  2. In Franta se vorbesc multe si nu numai in Le Monde desi si acolo au fost comentarii favorabile. Daca pentru cineva 6 anonimi beti fac mai mult decit 60 de scriitori români e regretabil pentru acel cineva. Eu am asistat la cel putin 10 dezbateri la stand cu public foarte numeros si interesat, participativ si la un recital excelent de poezie la Ambasada Romaniei cu o sala aproape plina, cu multi francezi in public desi simultan mai erau si actiuni la Salon.

    Ce inseamna boicot? Ca 4 autori nu au venit din 70, dintre care unul din cauza virstei inaintate? Declaratia ambasadorului Frantei la Bucuresti a fost clara: cei care au refuzat Salonul au refuzat Franta.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog