Voi posta aici, împărțit în episoade, un text scris pentru Crăciun cu 5 ani în urmă, cînd am fost în situația să explic printr-o povestire unui public german ce însemna Crăciunul pentru mine în perioada comunistă.
Partea I
În vremea copilăriei mele, în România, oamenii nu primeau liber de Crăciun. Oficial, Crăciunul nu exista. Nici Moş Crăciun nu exista. În locul lui venea alt moş, Moş Gerilă, care aducea cadouri de Anul Nou. Un moş inventat de comunişti.
În România, oamenii nu primeau liber de Crăciun. Totuşi, de Crăciun, aproape nimeni nu muncea. Se aduceau de acasă mîncarea tradiţională şi vinul, se improvizau mici petreceri neoficiale la care şi şefii beau cîte un pahar, tot neoficial.
În ajun, şefii care voiau să facă pe popularii lăsau femeile să plece acasă ca să pregătească masa tradiţională. Dar mîncarea se găsea destul de greu, mai ales la oraş. Multe familii puteau să îşi sărbătorească mai bine Crăciunul doar pentru că aveau rude la ţară. Acolo se putea creşte cîte un porc sau un curcan. Se putea face şi vin din struguri adevăraţi, nu surogatul de la magazin. Mulţi români făceau însă vinul acasă: striveau de toamna strugurii în saci de plastic, pe balcon, îi lăsau la fermentat în borcane mari de sticlă şi apoi îl puneau în damigene. De Crăciun şi de Anul Nou destupau damigenele şi fiecare, doctori, ingineri, profesori, avocaţi, se lăudau cu vinul lor de casă.
Noi, copiii, aveam însă vacanţă. Vacanţa începea totdeauna pe 22 decembrie şi aşa a rămas pînă azi. Chiar şi studenţii aveau vacanţă. În primii ani de comunism nu li se dădea liber studenţilor. Dar în 1968, de Crăciun, a avut loc o mini-revoltă a studenţilor care a speriat de moarte autorităţile. Grupuri de studenţi au ieşit să demonstreze pe bulevardele din Bucureşti purtînd icoane pictate chiar de ei şi scandînd: “A înviat tradiţia”. Cereau să fie liberi de Crăciun. Autorităţile au făcut o mişcare neobişnuit de inteligentă. I-au lăsat în pace şi le-au dat vacanţă. De atunci, pe 22 decembrie, trenuri pline de studenţi plecau dinspre oraşele universitare spre micile oraşe unde locuiau familiile lor.
De Crăciun, la televizor şi la radio nu se cîntau colinde. Şi totuşi, prin oraşe circulau cete de copii îmbrăcaţi în costume speciale, mai mult podoabe de hîrtie sau pînză aplicate peste hainele obişnuite. Purtau toiege cu panglici şi stele din lemn vopsit. Sunau la uşi şi colindau sau, la sate, umblau din poartă în poartă, prin zăpadă, cîntînd:
Steaua sus răsare
Ca o taină mare.
Steaua luminează
Şi adeverează.
Că azi Prea Curata,
Prea Nevinovata
Fecioara Maria
Naşte pe Mesia.
Lumea îi primea şi le dădea covrigi şi mere, cozonaci dar, mai adesea, bani. De multe ori chiar studenţi cu voci bune improvizau mici coruri de colinde şi cîştigau bani mulţi pentru că ofereau ceva ce nu se putea găsi uşor: cîntecele tradiţionale.
În serile dinainte de Crăciun, pe străzile vechi ale oraşelor sau pe uliţele satelor, bătrîni şi copii mergeau la biserică, la denie. Oamenii maturi, cu serviciu, nu se duceau. Se temeau că vor fi văzuţi şi pot avea necazuri la locul unde lucrau. Dar bătrînii şi copiii nu aveau nimic de pierdut.
În felul acesta, pe vremea copilăriei mele, Crăciunul şi Paştele existau şi nu existau, se sarbătoreau sau nu se sărbătoreau. Depinde ce voiai să vezi. Unii vecini, erau atît de temători, încît strîngeau resturile meselor de Crăciun şi de Paşte în pungi închise pe care nu le aruncau în lăzile de gunoi de lîngă casă. Mai ales cojile ouălor vopsite de Paşte i-ar fi putut trăda că au serbat Învierea lui Hristos. Le duceau, departe, pe alte străzi, în cutiile de gunoi din staţiile de tramvai.
Dar, de obicei, oamenii nu se temeau atît de tare. Nici autorităţile nu făceau mare caz. Se prefăceau doar că sărbătoarea Naşterii nu există. În serile de Ajun, în afară de colindători, oamenii ascultau colinde la posturile de radio din Europa de Vest.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
Nu e ușor să fii membru al conducerii USR și/sau al comisiilor sale. Se crede că e simplu. Dar faptul de a încerca să faci ceva împotriva ce...
-
La editura Cetatea de Scau n din Tîrgovişte a apărut volumul 1 din însemnările şi memoriile bunicului meu, generalul Titus Gârbea (1893-1...
-
În fiecare dimineață, fiul meu, Tudor, mă trezește cam cu aceeași replică: - Tati, trezește-te odată! Trebuie ...
-
N-am mai fost la un meci de fotbal pe stadion de dinainte de revoluție. Nu mergeam nici acum, dacă nu mă invita dl. primar Neculai Onțanu că...
-
Am regăsit, în urma unei sugestii primte dintr-o corespondență privată, un text pe care l-am tradus mai demult, un poem foarte cunoscut în...
-
Uniunea Scriitorilor din România atrage atenția asupra degradării continue a limbii române şi a nivelului de cultură din spațiul public ...
-
Statuia Împăratului Traian a fost dezvelită electoral de primarul Oprescu pe treptele Muzeului de Istorie (fosta Poștă Centrală) din Calea ...
-
Au și trecut 34 de ani. Aveam 14 ani și eram în bucătărie, cu întrega familie, minus bunicul meu care lucra (scria) la demisol, voiam să pre...
-
La 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 77 de ani. Nod 19 Murise îngerul, dar nu l-am putut ține în brațe, se făcuse de apă și mi-a cu...
-
PROGRAM al candidatului Horia Gârbea ...
Arhivă blog
-
►
2015
(64)
- ► septembrie (3)
-
►
2014
(210)
- ► septembrie (14)
-
►
2013
(212)
- ► septembrie (17)
-
►
2012
(219)
- ► septembrie (19)
-
►
2011
(468)
- ► septembrie (33)
-
▼
2010
(391)
-
▼
decembrie
(45)
- Cărți noi! Niculae Gheran - Arta de a fi păgubaș. ...
- Judecătorul, călăul și brînza
- Cărți noi! Liviu Ioan Stoiciu - Pe prag (Vale-de...
- Poetul ca și soldatul...
- Despre scris și nepăsare
- Poveste românească de Crăciun sau Moartea şi învie...
- Cărți noi! Mihail Gălățanu - Mortul îndrăgostit, E...
- Poveste românească de Crăciun sau Moartea şi învie...
- Poveste românească de Crăciun sau Moartea şi învie...
- A apărut ultimul număr din acest an 51-52 din „Luc...
- Cărți noi! Floarea Țuțuianu - Mărinimia Ta, Editur...
- Vacanță!
- Cărți noi! Bogdan Teodorescu - Băieți aproape buni...
- Ecouri la ziua ASB la USR (16 decembrie 2010)
- O recomandare meta-literară
- Comitetul Director și Consiliul Uniunii Scriitoril...
- Evenimentul ASB din 16 decembrie de la Sala Oglinz...
- Premiile Academiei pentru scriitori
- Medium? Zece minute cu Anca Mizumschi
- Eugenia Vodă, Codreanu și cei zece (negri? mititei...
- Eveniment! Ziua ASB la USR - 16 decembrie 2010
- Juriile USR pentru cărți apărute în 2010
- Iulian Costache a primit premiul Lucian Blaga, aco...
- Ziua de 13 decembrie 1983. O amintire
- Cărți noi! Miscellanea.
- Ordinul "Meritul cultural" a fost decernat unor sc...
- Topul anului 2010 pe genuri
- Lectură la Școala Ferdinand I – „Făt-Frumos din Lu...
- Un succes! Valeriu Butulescu a primit Premiul „Rad...
- In Memoriam Patric Petre Marin
- 8 decembrie - Evenimente
- Activitatea PEN Club România la bilanț
- La Mulți Ani celor ce se numesc Nicolae și Sf. Nic...
- Cărți noi! Adrian Suciu - Viața fără urmări, Editu...
- Cărți noi! Marius Stoian- 8285, Editura 22th Centu...
- Cărți noi! Mihai Curtean - camiku, Editura Brumar ...
- Cărți noi! Pangaia - Antologiile S.R.S.F.F, Eagle...
- Non-Fiction. Gheorghe Florescu - Confesiunile unui...
- O veste tristă: a murit Simona Kiselevski
- De citit neapărat!
- A da peste om. Trendul și riscurile
- Bilanț - 25 000 vizitatori unici
- Happy Hanukkah. Soarele a apus. Se aprinde lumînarea
- De 1 Decembrie
- La Grande Magia - la Oradea
- ► septembrie (35)
-
▼
decembrie
(45)
Ce emotionanta poveste...Fiecare generatie are Craciunul ei, cu freamat, farmec si magie...
RăspundețiȘtergereFrumos, emotionant pt cei care au trait acele vremuri...o mica inexactitate totusi, de Craciun nu exista denii in biserici.
RăspundețiȘtergereCu respect...
@dorel103
RăspundețiȘtergereFoarte corect. Deniile sînt premergatoare Pastelui. Nu am știut pe moment cum se numesc cele premergatoare Craciunului.
În ajunul Crăciunului se citesc Ceasurile Împărăteşti şi se săvârşeşte Vesperoliturghia Sf. Vasile cel Mare (Liturghia de seara).
RăspundețiȘtergerePrivegherea de seară a Naşterii Domnului începe cu Pavecerniţa Mare, deoarece Vecernia s-a slujit deja cu Liturghia Sf. Vasile.
În încheierea prăznuirii stă Liturghia din ziua Naşterii Domnului.
Pentru laici, acestea sunt greu de retinut. Doar practicantii stiu...
Cu permisiunea autorului:) o sa le public si pe blogul meu. Va rog sa nu publicati comentariul acesta, nu vreau sa se creada ca am un anumit interes scriitoresc...Intru pur si simplu pe acest blog pentru informare si pentru frumusetea si acuratetea postarilor.Sunt pictor si blogul meu are ca scop doar promovarea cunostintelor artistice, ilustrate.
RăspundețiȘtergere