duminică, 27 martie 2011

A murit Ioan Grigorescu (1930-2011)


Acum cîteva minute am aflat cu tristețe vestea încetării din viață a cineastului și scriitorului Ioan Grigorescu.


S-a născut la Ploieşti, în ziua de 20 octombrie 1930. Activitatea literară, publicistică şi cinematografică a lui Ioan Grigorescu s-a desfăşurat de-a lungul unei jumătăţi de secol.
A condus revistele de cultură „Contemporanul” şi „Cinema”, apoi, ca vicepreşedinte al radio-televiziunii române, a iniţiat festivalul „Cerbul de Aur”. Între 1993 şi 1999 a fost ambasador al României la Varşovia. Ioan Grigorescu a semnat 15 volume de proză, 20 de scenarii cinematografice pentru filme artistice de lung-metraj şi peste 400 de episoade ale serialului „Spectacolul lumii”. În anul 2001 i s-a decernat „Premiul Academiei Române” pentru „Spectacolul Lumii”. Pe parcursul activităţii sale a fost distins cu importante premii naţionale şi internaţionale. În 2004 - 2006 a realizat încă un serial documentar de 26 de episoade despre România, difuzat pe TVR-Cultural, precum şi un film dedicat lui Nichita Stănescu (2008). La începutul acestui an (2011) au fost lansate 4 volume de sinteză din suita „Spectacolul Lumii”, iar alte două volume vor fi tipărite în viitorul apropiat. Ioan Grigorescu a îmbinat în lunga sa carieră talentul de scriitor cu cel de gazetar, fiind în acelați timp o personalitate marcantă a mass-media din România. Despărțirea de Ioan Grigorescu va avea loc în orașul Ploiești marți 29 martie 2011.
Slujba religioasă va avea loc în ziua de 29 Martie, ora 12, la Catedrala Sfantul Ioan din Ploieşti și va fi urmată de ceremonia funerară de la Cimitirul Eternitatea.

10 comentarii:

  1. Dupa 1989, a fost si Ambasadorul Romaniei la Varsovia.

    Dumnezeu sa-l ierte!

    RăspundețiȘtergere
  2. a fost un om de exceptie

    RăspundețiȘtergere
  3. Am avut onoarea sa-l cunosc pe Dl Ioan Grigorescu (in avion, in 1993, pe ruta Zurich-Bucuresti) si am fost captivata de sarmul lui caracteristic, de inteligenta si umorul lui, de modul simplu in care stia sa devina un interlocutor care te fermeca pur si simplu. Venea de la una din filmarile pentru Spectacolul Lumii, nu mai tin minte in ce tara filmase... Tocmai zilele trecute vorbeam cu o prietena despre ce emisiuni minunate a facut acest om la TVR si ce mult a scazut nivelul emisiunilor de acelasi gen. Dumnezeu sa-l odihneasca!

    RăspundețiȘtergere
  4. "Spectacolul lumii", mai trist fara Ioan Grigorescu. Dumnezeu sa-l ierte!

    http://www.youtube.com/watch?v=Ft4FeAiPjDM

    RăspundețiȘtergere
  5. Fie iertat! A fost autorul și al unui intereant jurnal.

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-o lume atat de zbuciumata,intr-un nefiresc care se dorea firesc acest OM a existat si ne-a tulburat singuratatile sau aproprierile la un superlativ absolut. A-l plange, ar fi prea putin, a-l rastingni ar fi prea mult, a-l adula ar fi la indemina, ar respecta ar fi de ajuns. Sa ne traiesti MAESTRE, indiferent de Popasurile Tale. Dan MInoiu- Ploiesti - 0725893478

    RăspundețiȘtergere
  7. dumnezeu sa-l odihneasca,dupa o viata in care acutreierat lumea in lung si-n lat,tot tara noastra era mai frumoasa in viziunea lui pacat de oamenii care o locuiesc si nuo pun in valoare.tvr trebuia sa-lomagieze pentru episoadele din spectacolul lumii eu datorita luiam cunoscut lumea lam admirat pentru bagajul de cunostiita care le avea.

    RăspundețiȘtergere
  8. O lacrima si o plecaciune adanca in fata intregii lui vietzi.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog