duminică, 16 noiembrie 2014

Luceafărul de dimineață, nr. 11 pe 2014

În curînd va apărea Luceafărul de dimineață, nr. 11 din 2014. Sumarul bogat și variat se deschide cu o variantă originală de a aniversa cei 75 de ani ce-i va împlini, la 27 noiembrie, academicianul Nicolae Manolescu: o scrisoare inedită a acestuia, datînd din 20 februarie 1963 (marele critic avea 23 de ani), comunicată de profesorul N. Scurtu.

Caietul critic cuprinde cronici de Radu Voinescu, N. Georgescu, Răzvan Voncu, Gh. Schwartz, Simona Grazia Dima, Felix Nicolau, Adrian G. Romila, Monica Grosu. La pagina de istorie literară, Ioan Holban discută reeditarea operei lui Daniel Turcea.

Avanpremierele editoriale grupează versuri de Gellu Dorian, Rodian Drăgoi, Andrea Hedeș, Eugenia Țarălungă și proză de Constantin Arcu. De la Colocviul național de literatură SF și Fantasy „Ion Hobana” (15 noiembrie 2014) Luceafărul preia comunicările semnate de Micea Opriță, Oana Bădăluță și Eugen Cadaru (vor urma și altele în nr. 12).  În pagina de consemnări, Geo Vasile se referă la romancierul polonez Pawell Huelle, iar Ioan Es. Pop la Terezia Filip, hermeneută a poeziei lui Nichita Stănescu.

Un reportaj de Irina Budeanu descrie Zilele Mihail Sebastian de la Brăila. Cartea lunii este comentată de Răzvan Voncu, iar cartea de idei și cea străină de Simona Drăgan și Laura Botușan. O pagină de de Max Alhau este tradusă de poetul Horia Bădescu.


În premieră, rubrica de teatru este semnată de un actor: Candid Stoica, prezent la recenta premieră a lui Dinu Grigorescu de la Pitești, iar cea de film, ca de obicei, de Călin Stănculescu. Două noi rubrici sînt inaugurate în acest număr: Rock – de Dumitru Ungureanu și Cronica TV de Ioan Groșan. Zece volume de versuri sînt recenzate pe scurt în Vitrina cărților de Horia Gârbea. Adrian Costache își continuă eseurile despre educație iar Boris Marian publică „afurisme”. Cronica muzicală îi aparține lui Costin Tuchilă, iar cea sportivă lui Gelu Negrea. Pe ultima pagină, Iolanda Malamen se referă la Salonul Național de grafică solicitînd pentru acesta un spațiu de expunere mai generos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog