joi, 10 octombrie 2013

„Arhitecţi români în închisorile comuniste 1944-1964” - conferință emoționantă la ICR

Miercuri, 9 octombrie 2013, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, București) a avut loc conferinţa „Arhitecţi români în închisorile comuniste 1944-1964” susţinută de arh. drd. Vlad Mitric-Ciupe. Au luat cuvîntul și  invitaţii săi, prof. dr. arh. Sorin Vasilescu și arh. Emanoil Mihailescu, fost deținut politic între anii 1958-1963.

Printre victimele regimului comunist s-au numărat şi cei mai de seama arhitecţi ai României interbelice. Profesionişti de prestigiu precum G.M. Cantacuzino, I.D. Enescu, Constantin Iotzu, Arghir Culina, Constantin Joja, Nicolae Goga, Ștefan Balș, Virgil Antonescu și alții au îndurat chinuri groaznice doar pentru vina de a fi fost unii dintre cei mai buni specialişti în domeniul lor și de a se fi opus – într-un fel sau altul – comunismului. 

Proiectul de cercetare „Arhitecții români și detenția politică 1944-1964“ – finanțat de Ordinul și Uniunea Arhitecților din România – a identificat și documentat aproximativ 100 de cazuri. El se va finaliza prin lucrarea doctorală a autorului și printr-o serie de volume ce vor fi publicate de acesta în viitorul apropiat.


La conferință a participat un public extrem de numeros, sala de festivități a ICR fiind neîncăpătoare. Conferențiarul, cu o rigoare deosebită, cu prezentarea de documente, fotografii de epocă, planuri și desene ale arhitecților trecuți prin închisori, a fost urmărit cu un viu interes. Arh. Emanoil Mihailescu a povestit cîteva episoasde din detenția sa și a făcut un apel emoționant la memorie, împotriva totalitarismului. Toți protagoniștii au fost aplaudați cu căldură de publicul prezent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Arhivă blog