miercuri, 9 octombrie 2013

Colocviul național de dramaturgie „Mircea Ghițulescu” ediția I - Giurgiu 2013

În cadrul Festivalului Teatrelor Danubiene de la Giurgiu (edița a XIV-a) a avut loc în organizarea teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, director dramaturgul Mircea M. Ionescu, și al Filialei București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor Colocviul național de dramaturgie „Mircea Ghițulescu” ediția I. 

Colocviul național de dramaturgie a fost inițiat de Mircea Gițulescu, se desfășura inițial la Sinaia-Bușteni, și nu s-a mai desfășurat de mulți ani, după ce autoritățile din aceste orașe nu l-au mai putut sprijini, el transformîndu-se în Clubul Dramaturgilor. Noua conducere a recent înființatei Filiale București-Dramaturgie, a considerat oportun ca, pe lîngă continuarea Clubului, să existe și un colocviu iar acesta să poarte numele regretatului critic, autorul Istoriei Dramaturgiei Românești.

Cu ajutorul Teatrului Tudor Vianu, colocviul a beneficiat de o organizare impecabilă, participanții au putut urmări și spectacole de dramaturgie contemporană montate la același teatru și discuta pe marginea lor.

Au fost prezentate piese în premieră de Carmen Dominte, Ștefan Mitroi, Mircea M. Ionescu, D. R. Popescu. Au fost lansate volume de Dinu Grigorescu, Mircea M. Ionescu, Marilena Dumitrescu.

Dezbaterile propriu zise au fost animate la ele patricipînd dramaturgi dar și regizori și critici de teatru invitați, o intervenție apreciată despre reprezentarea dramaturgiei românești avînd Mircea Cornișteanu, directorul Teatrului Național Marin Sorescu - Craiova. Au fost prezenți între alții: Mircea M. Ionescu, Lucia Verona, Emil Mladin, Dinu Grigorescu, Nicolae Modreanu, Timotei Ursu, Mircea Cornișteanu, Mihai Lungeanu, Ion Parhon,  Jeana, Morărescu, Marilena Dumitrescu, Zeno Fodor, Horia Gârbea,. Deși funcționînd de numai cîteva zile, Filiala București-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor a arătat dinamism și capacitate de mobilizare.

Mircea M. Ionescu, în calitate de director al teatrului și al festivalului a acordat Trofeul Festivalului Filialei București Dramaturgie (imaginea de sus). Posturile locale TV și Radio au transmis pe larg aspecte ale dezbaterilor.

Imagini datorate dnei director-adjunct Joantă de la Teatrul Tudor Vianu. Mulțumim.

2 comentarii:

Postări populare

Arhivă blog