sâmbătă, 30 octombrie 2010
Rață 3 D
Am rămas dator încă din 12 aprilie, cînd am publicat doar poza, cu rețeta la Double Delicious Duck - Rața 3 D. O public acum cu nostalgia cuvenită, căci regimul nu-mi mai permite decît să o gătesc, nu și să o încerc.
Rață 3 D (cu portocale, dublu delicioasă)
Pentru patru porții:
4 pulpe de rață
6 portocale mari
250 g morcovi mici (baby carrot)
6 ciuperci albe mari
250 ml vin alb sec
100 ml cointreau sau coniac mai dulce
150 g unt slab
50 g ulei de floarea soarelui
4 foi de dafin
10 g piper verde
10 g piper negru
20 g sare
păturnjel verde
3 g chilli (opțional)
3 g curry (opțional)
Se rade coaja a patru portocale, ce se storc, preferabil manual. Pulpa rămasă se scote de pe coajă. În unt topit, cu puțin ulei, la foc foarte mic, se călesc moderat morcovii cu ciupercile tăiate, coaja rasă și pulpa de portocală. Se scot cele călite, se pun într-o tavă mai înaltă, cu capac, pentru cuptor. În grăsimea rămasă se călesc acum bine pulpele de rață. Se așează în tavă, pe legume, se adaugă jumătate din sucul de portocale și puțină apă. Se acoperă tava și se dă la cuptor, la foc mediu, 20-25 minute. Se prepară un sos din jumătate din sucul de portocale, vin, cointreau, piper, sare, foi de dafin, eventual un praf de chilly și curry. Sosul se adaugă peste rață, care s-a copt parțial, în 2-3 etape, la cîte 10-15 minute. La fiecare adăugare se întorc pulpele, lăsînd tava fără capac. Se servesc pulpele de rață garnisite cu ciuperci, morcovi, felii rotunde din portocalele rămase și pătrunjel. Sosul va fi servit separat, înfierbîntat în boluri. Se poate adăuga orez fiert, separat.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
Nu e ușor să fii membru al conducerii USR și/sau al comisiilor sale. Se crede că e simplu. Dar faptul de a încerca să faci ceva împotriva ce...
-
La editura Cetatea de Scau n din Tîrgovişte a apărut volumul 1 din însemnările şi memoriile bunicului meu, generalul Titus Gârbea (1893-1...
-
În fiecare dimineață, fiul meu, Tudor, mă trezește cam cu aceeași replică: - Tati, trezește-te odată! Trebuie ...
-
N-am mai fost la un meci de fotbal pe stadion de dinainte de revoluție. Nu mergeam nici acum, dacă nu mă invita dl. primar Neculai Onțanu că...
-
Am regăsit, în urma unei sugestii primte dintr-o corespondență privată, un text pe care l-am tradus mai demult, un poem foarte cunoscut în...
-
Uniunea Scriitorilor din România atrage atenția asupra degradării continue a limbii române şi a nivelului de cultură din spațiul public ...
-
Statuia Împăratului Traian a fost dezvelită electoral de primarul Oprescu pe treptele Muzeului de Istorie (fosta Poștă Centrală) din Calea ...
-
Au și trecut 34 de ani. Aveam 14 ani și eram în bucătărie, cu întrega familie, minus bunicul meu care lucra (scria) la demisol, voiam să pre...
-
La 31 martie, Nichita Stănescu ar fi împlinit 77 de ani. Nod 19 Murise îngerul, dar nu l-am putut ține în brațe, se făcuse de apă și mi-a cu...
-
PROGRAM al candidatului Horia Gârbea ...
Arhivă blog
-
►
2015
(64)
- ► septembrie (3)
-
►
2014
(210)
- ► septembrie (14)
-
►
2013
(212)
- ► septembrie (17)
-
►
2012
(219)
- ► septembrie (19)
-
►
2011
(468)
- ► septembrie (33)
-
▼
2010
(391)
-
▼
octombrie
(39)
- „Kalașnikov” la numărătoarea steagurilor
- Rață 3 D
- Legende, legende
- Întrunirea Juriului Asociației Scriitorilor din Bu...
- In Memoriam Ștefan-Andrei Damian (1962-2010)
- Cărți noi! Ioan Groșan- Un om din Est, Ed. Tracus ...
- Din nou idei! Diacritica are dreptate
- Festivalul "Ion Cănăvoiu” - Ediția a XVIII-a, 2010
- Literatură de idei?
- Cărți noi! Sorin-Mihai Grad - Surogat (poerezii), ...
- Topul prezenței scriitorilor pe net
- Despre bogăție
- Cărți noi! Vasile Iftimie - Alte poeme, alte femei...
- Încă o dispariție - Horst Weber
- Cărți noi! Vladimir Udrescu - Dolor, Ed. Brumar *
- In Memoriam Mircea Ghițulescu (14 august 1945 - 17...
- 20 000 de vizitatori (sub mări!)
- Aniversare! UN AN PE BLOG!
- Cărți (relativ) noi! Ioana Pârvulescu - Viața înce...
- TVR Cultural. O grilă nouă
- Din nou despre Tîrgul de la Frankfurt 2010
- Serviciu Credincios și Meritul Cultural pentru scr...
- Cărți noi! Constantin Stan - Gde Buharest, Ed. Cha...
- Prietenii știu de ce... Oare știu?
- Cărți noi! Viorica Răduță - Cam toți murim, Editur...
- Sondaj de opinie. Cele mai mari cărți proaste
- Cărți noi! Mircea Gheorghe - Clepsidra, Editura Eu...
- Mario Vargas Llosa - Premiul Nobel 2010
- Frankfurt Book Fair 2010
- Carte postala
- La Mulți Ani, Livius Ciocârlie!
- O aniversare cu dileme
- Oameni și șoareci? Nu! Oameni și pisici
- Cărți noi! Liviu Georgescu - EL, Editura Paralela ...
- Apariție nouă! ”Azerbaidjan – Focul viu / Azerbaij...
- Cărți noi! Dora Alina Romanescu - Dealul comorii, ...
- Cărți noi! Passionaria Stoicescu - Solitaire, Ed. ...
- La Sinaia, la Cazino
- Cărți (foarte) noi! Lucia Verona - Crima de la Jub...
- ► septembrie (35)
-
▼
octombrie
(39)
Este o variantă a reţetei clasice de raţă cu portocale. Trebuie să fie interesant sosul cu condimentele exotice! Foarte gustos sună, păcat că e greu de găsit pulpe de raţă.
RăspundețiȘtergereDeci am în congelator un piept şi un spate de raţă, cât şi restul ingredientelor - minus câteva care se pot procura uşor. Decongelez, dezosez cât pot şi sustitui pulpele.
RăspundețiȘtergereCe bună idee! Tocmai mă-ntrebam ce să mai gătesc şi m-ai scos din impas.
Deci îţi mulţumesc!
Lorena S.
@Lucia
RăspundețiȘtergereGăsești pulpe de rață la NIK de lîngă Piața Dorobanților, în stația lui 182 (deci pe Beller înainte de piață, pe dreapta cum mergi spre ea, subsol). Sînt sigur că-ți va ieși bine.
@Lorena
Merge și cu piept, mai bine cu spate, nu scoate pielea. Are colesterol, desigur, dar e excelentă. Tot pulpele sînt însă mai savuroase.
Post-scriptum. Sigur... Se poate realiza rețeta și cu pulpe de pui dar parcă nu e tot aia. Oricum, nu despielițați! În ceea ce mă privește, am realizat ieri un pui la cuptor „pe băț” (vertical) și-l țin în folie în frigider pentru azi (că a trecut ora 12). Necazul e că am interdicție la usturoi.
RăspundețiȘtergereBuna-ziua !
RăspundețiȘtergereAm gatit doar ...rata pe varza.
Voi incerca "rata 3D"... si-o noua senzatie gustativa.
Multumesc!
Ce mă bucur că m-a dus mintea să nu despieliţez!Până la urmă prefer să las carnea de pasăre împieliţată ca să termin mai repede operaţia de pregătire. Mă grăbesc din motive...ipocrit-budiste, nu ştiu cum să le zic altfel.
RăspundețiȘtergereDe asemenea e o bucurie să contempli corespondenţele între arta propriu-zisă şi arta culinară. În acest sens (cu proporţiile păstrate, fireşte) mi se par uluitoare, în contraexemplaritatea faptelor, paginile din "Uşa interzisă" în care Gabriel Liiceanu povesteşte cum Monica Lovinescu le-a oferit macaroane nefierte prietenilor pe care-i invitase la masă,cum a fiert castraveţi împreună cu dovleceii, cum fierbea Constantin Noica boabele de cafea, etc.
Dar chiar atâtea interdicţii? Carnea de raţă înţeleg, e grea. Dar usturoiul? Cade şi el greu la ficat, pancreas, fiere, dar în doză homeopatică previne un miliard de boli.
Cad şi eu uneori într-un extaz estetic sau chiar mistic şi-mi impun dietă severă. Dar după câteva zile mănânc la loc de toate cu atâta furie (ca şi cum aş vrea să repar o nedreptate), încât am ajuns la concluzia că e mai sănătos să nu renunţi la nevinovatele plăceri culinare. Nu să fii lacom sau gurmand, dar să nu-ţi reprimi aceste mici bucurii.
Astea, fireşte, sunt "înţelepciuni" abstracte, nu-ţi contrazic în nici un fel dieta, pe care te felicit că poţi să o ţii.
Lorena
@ Nima
RăspundețiȘtergereIncercati, ca eu sint la regimul pe care-l stiti.
@Lorena
Nu tin dieta prea strict, de unde si ironiile unor anonimi de pe aici. Pentru colesterolul meu, se recomanda pielea vacii si limba gainii (nu invers). Nu stiu altii cum sînt, dar pe mine usturoiul mă loveste la fiere chiar în doze mici
wow, ce reteta! si colorata pe deasupra:) *****! :)
RăspundețiȘtergereIată că nu sunt numai”împielitati”(sau,mai bine zis ”împielitate”)de care să te feresti precum ei(ele)de tămâie.În ceeace priveste atacul la fiere,se recomandă ape mineralle de Olănesti.Vă multumesc,ANONIMUL(A)CIVILIZAT(Ă).
RăspundețiȘtergereDomnule Gârbea, să vă dau o veste bună: de fapt grăsimea (adică şi pielea) de raţă şi cea de gâscă sunt chiar recomandate pentru reducerea colesterolului. Au un conţinut scăzut de acizi graşi saturaţi şi foarte ridicat de acizi graşi mono şi polinesaturaţi, ca si peştele sau uleiul de măsline. De studiat problema!
RăspundețiȘtergereANONIMUL VENEŢIAN
E-adevărat, usturoiul miroase foarte urât. Mă răscoleşte în sensul cel mai neplăcut.
RăspundețiȘtergereMâncare de măsline cu limbă de găină şi escalop cu ciuperci şi piele de vacă pare totuşi interesant.
Lorena