duminică, 27 februarie 2011

Un apel pentru salvarea memoriei

Am primit din partea scriitorului Ion Dumitru din Munchen, cunoscut și pentru activitatea sa la Europa Liberă dar și pentru coordonarea societății culturale „Apoziția” un apel pentru salvarea Bibliotecii Române din Freiburg. Deși cred că este necesară implicarea statului român, prin ICR și MCPN, pentru care suma în discuție nu contează, aportul nostru e binevenit. Redau scrisoarea și apelul mai jos.

*

„Profit de apropierea Martisorului ca sa persist in a va adresa si Dumneavoastra, cunoscutilor si celor ce va sunt dragi, randurile din anexa, cu speranta unui gand bun si a unui gest concret si substantial de ajutor pentru o cauza nobila – Salvarea Bibliotecii Romane din Freiburg- Germania, aflata in praig de ruina! Biblioteca – PANTEONUL MEMORIEI SCRISE A EXILULUI, REFUGIULUI SI EMIGRATIEI ROMANILOR SI FOSTILOR CETATENI ROMANI in tot cuprinsul lumii occidentale din ultimale trei sferturi de veac - are nevoie urgenta de mijloacele financiare necesare functionarii normale si de o suma substantiala pentru asanarea, renovarea si reamenajare radicala a cladirii si spatiilor disponibile. Sunt convins ca fiecare dintre Domniile Vostre poate contribui la spalarea rusinii care ne vizeaza deopotriva pe toti cei din tara si de dincolo de fruntarii. Numai cu eforturi unite vom putem sa o salvam!”

”Biblioteca Română din Freiburg şi-a început existenţa la 1 Mai 1949, din iniţiativa profesorului Virgil Mihăilescu şi cu sprijinul intelectualilor de prestigiu, a oamenilor de suflet şi combatanţilor anticomunişti români din Freiburg, Germania Occidentală şi din cuprinsul a ceea ce s-a chemat Lumea Liberă. În afară de efortul întreprins pentru a poseda un propriu lăcaş, materializat mai întâi în vila donată de A.S. Prinţul Nicolae, în Mercy Straße, iar apoi în actualul imobil, din Uhland Straße 7, D- 79102 Freiburg i. Br., (cumpărat în raport de: 1/3 prin propriul efort - cu concursul generos al exilului şi emigraţiei-; 1/3 prin contribuţia Landului Badenwürtenberg şi 1/3 prin contribuţia Republicii Federale Germania), biblioteca a primit sau a procurat, a clasat şi tezaurizat, a împrumutat şi a pus la dispoziţia universităţilor, instituţiilor de cercetare, cercetătorilor individuali români, germani şi a altor interesaţi, pe toată perioada dictaturii comuniste din Est, tot ce s-a publicat în exil şi în emigraţia provenită din România, implicit în massmedia occidentală referitor la români şi chestiunile conexe – indiferent de spectrele politice cărora le aparţineau autorii şi cei vizaţi -, şi, în plus, tot ce s-a putut cumula şi salva din zestrea documentară, ştiinţifică, culturală, literară, publicistică, artistică ori de altă natură a României de mai înainte de instaurarea teroarei comuniste, valori care în R.P.R., R.S.R. ,R.S.S.M etc., au devenit inaccesibile, interzise sau au fost distruse în mod premeditat. Institutul - Biblioteca Română din Freiburg a constituit, dincolo de ori ce fel de insinuări partizane, un cadru de interferenţă şi referinţă a acţiunilor şi atitudinilor ce au confruntat exilul şi emigraţia noastră în ansamblu, dovedindu-se totodată o vatră de cultură şi spiritualitate românească autentică.

În perioada îndelungatei şi controversatei tranziţii, preţiosul său fond documentar a fost asaltat de feluriţi emisari, „studenţi”, „cercetători” şi reprezentanţi ai noilor institute, fundaţii şi întocmiri create şi întreţinute cu fonduri generoase de către cei ce s-au perindat la putere, şi care le-au speculat în propriul interes, erijându-se în „experţi cercetători”, „cunoscători” şi „post-corifei” ai exilului, folosindu-i moştenirile pentru felurite publicaţii, apărute cu finanţare publică sau cotribuţii particulare, în scop lucrativ sau interesat. Pentru aceste surogaturi ce şi-au arogat pretenţia de a evalua viaţa exilului - cu care nu au avut nimic comun-, s-au cheltuit sume astronomice din fondurile publice, în timp ce un sprijin modest, acut necesar Bibliotecii, deşi promis perpetuu, a fost amânat sinedie.

În actualul deceniu, Biblioteca, a cărui zestre depăşeşte cca. 90.000 de titluri, bogate colectii de publicatii, manuscrise, piese muzeistice etc, a funcţionat numai pe bază de voluntariat, fără retribuiri, graţie sacrificiilor a trei persoane în vârstă: ale Directorlui Ion Iancu Bidian (n. 1934), actualei secretare, Doamna Rodica Moschinschki şi Doamnei Irina Nasta, care, din cauza sănătăţii, de trei ani a renunţat la orice activitate.

Pentru o buna funcţionare Biblioteca are nevoie de trei angajaţi permanenţi, cu diferite grade de răspundere, şi de fonduri de întreţinere, adică de un buget anual de minimum 60.000-70.000 Euro. Este o sumă greu de adunat dar nu imposibil, motiv pentru care mă adresez şi Dumneavoastră, pentru a susţine, printr-o donaţie personală (eventual ciclică/ permanentă) această acţiune ce am dori-o popularizată activ şi în rândurile amicilor şi cunoscuţilor, implicit printre persoanele influente şi massmedia pentru a se sesiza si sensibiliza factorii de decizie si responsabili -din ţară şi din Germania-, (deputaţi, senatori, miniştr, etc.) de la care sperăm si asteptăm initiative şi solutii urgente şi adecuate.

Biblioteca Română din Freiburg este o zestre de valoare unică, cumulată în 60 de ani prin sacrificiile şi eforturile generaţiilor exilului şi refugiului posbelic – aproape dispărute - şi a generozităţii gazdelor. Biblioteca – la fel ca orice bibliotecă din lume - nu trebue să dispară! Indiferent cine sunteţi sprijiniţi - după puteri- concret, moral şi logistic salvarea ei!
Prezentul APEL poate fi preluat si trasmis mai departe – în special cunoscuţilor şi membrilor familiilor dvs. aflaţi în străinătate.

Orice donaţie contează şi se expediază numai direct către:
Rumänisches Institut –Rum. Bibliothek e.V.
Uhlandstr. 7, 79102 Freiburg
Deutsche Bank, Filiale Freiburg,
Konto: 461830 - (BLZ 68070030),
cu specificaţia expresă „Spende”-Geldzuwendung, für Rum. Inst.-Rum. Bibl. e.V. pentru care veţi primi o adeverinţă /Bestätigung pentru Einkommensteuer.

Pentru contacte sau informaţii suplimentare, în funcţie de programul de lucru facultativ, vă puteţi adresa Doamnei Secretare Rodica Moschinski sau Domnului Director Ioan Iancu Bidian, la Tel. +49-0761- 7 35 51, Fax: 0761-7 35 51

2 comentarii:

  1. prea putini romani mai sunt interesati sa dea bani pe o carte, sau sa ajute o astfel de biblioteca. Se prefera sa se faca profit tabloidelor cu femei dezbracate si texte inventate in 10 secunde.
    Guvernul ar terbui sa se implice puternic in astfel de proiecte. da se pare ca preocuparile sunt altele. ei se chinuie sa indobitoceasca acest popor cat mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-i exclus ca guvernul prin MCPN sau ICR sa se implice. Cred ca trebuie facut lobby in acest sens. Voi cerceta daca initiatorii apelului au facut ceva demersuri oficiale.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog