vineri, 22 octombrie 2010

Cărți noi! Sorin-Mihai Grad - Surogat (poerezii), Herg Benet Publishing *

Un tînăr cercetător plecat, ca atîția tineri talentați să studieze, să lucreze să trăiască în altă țară decît cea natală, în cazul de față în Germania, scrie poezie în limba maternă. Frumos din parte-i. Poeziile nu sînt chiar atît de eretice pe cît spune subtitlul, sînt mai curînd tehnice. Toate se numesc „surogat” și au, ce-i drept, ceva artificial. Sorin-Mihai Grad nu este un poet cu viziuni, nici măcar unul care să creeze metafore. Este un ins inteligent, care a citit poezie, care se ferește cu grație de kitsch și, avînd idei, le orchestează în texte istețe. Poemele lui („Surogat de împăcare”, ... de apocalipsă, ... de îndoctrinare, de lăustar (??) și așa mai departe) au și momente de sensibilitate, puține ce-i drept: „dacă pentru fiecare sărut din mine aș primi câte un bob de strugure/ sau pentru fiecare geamăt ce mi s-a întins pe pereți un măr/ n-ați mai avea unde să vă iubiți”. Din păcate poemul („Surogat de dacă”) se diluează mai încolo: „de-mi aduci un epsilon de respiro sau îmi plictisești palmaresul”. Cînd se lasă în voia inspirației, poetul greșește foarte mult. Cînd controlează discursul prin logică și este atent la construirea efectelor, poezia lui este plauzibilă, dar niciodată impresionantă. Rămîn meritul de a căuta să controleze un text și o îndrăzneală uneori simpatică.

11 comentarii:

  1. vă mulţumesc pentru citirea cărţii mele şi comentarea ei aici, mă onorează chiar dacă nu v-a prea plăcut volumul meu; mi-am permis să preiau minicronica dumneavoastră pe blogul cărţii [la adresa www.egophobia.ro/surogat/?p=1336], dacă e vreo problemă vă rog să-mi comunicaţi şi o voi trunchia sau chiar şterge

    RăspundețiȘtergere
  2. văd că n-aţi postat şi coperta SUROGATului, o puteţi găsi pe blogul său la adresa
    http://egophobia.ro/surogat/wp-content/uploads/2010/08/HBP-SMG-surogat-coperti.jpg
    dacă doriţi s-o preluaţi

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Gârbea, sunt dezamăgit de viziunea de suprafaţă pe care o aveţi în legătură cartea d-lui Grad. 'Surogat' nu cred că a fost scrisă numai de dragul exprimării ideilor într-o carte 'tehnică', aşa cum spuneţi dvs. Eu personal îl admir pentru puterea ideilor exprimate de volumul mai sus pomenit, idei care dealtfel dacă sunteţi curios, au fost exprimate într-o lungă înşiruire de reviste de literatură de-a lungul timpului, fiind destul de apreciate. Ideile exprimate sunt clare şi fiecare din ele are un substrat pe care din păcate nu l-aţi sesizat.

    RăspundețiȘtergere
  4. @SMG & Gabriel
    Da, am fotografiat coperta, dar m-am grabit cind am postat azi-dimineata. Nu e rau, dar nu m-a entuziasmat. Chiar si ideea repetata extrem de mult de `surogat` si monotonia titlurilor `surogat de...` nu mi se pare o miza importanta.
    @Gabriel
    E dreptul dvs. sa va entuziasmeze opera dlui Grad cum e si al meu sa ma indoiesc e ea. Nu ideile conteaza ci, cum zicea si argumenta memorabil Mircea Martin, `dictiunea` lor. Dl. G are resurse si se mai poate decanta. mare poet nu va fi niciodata cum nu voi fi nici eu de pilda (nu ca, sa zicem, Ioan Es Pop sau Ion Muresan). Poezia poate fi facuta tehnic dar marea poezie e acesibila unor putini alesi. E o fatalitate a universului, nu e cazul sa fim tristi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Scuze am comentat in graba si lipsesc litere si semne diacritice, dar sensul sper ca e clar

    RăspundețiȘtergere
  6. merge ironia muscatoare, si binevenita pentru atitia veleitari, in scuze pentru...semne diacritice. H.G. a gasit iar cum sa iasa elegant din insisitenta lui "daca"

    RăspundețiȘtergere
  7. @H.G.: văd că tot n-aţi pus coperta; în rest, dacă asta aţi văzut în cartea mea n-am cum să vă schimb opiniile

    @G: vă mulţumesc pentru entuziastele cuvinte despre cartea mea

    @anonim: te rog să-ţi păstrezi părerile despre cartea mea pentru tine până când o vei citi

    RăspundețiȘtergere
  8. @Sorin-Mihai Grad
    Nu pun copertile la toate, totusi pe a dvs am dat-o la Luceafarul. Trebuie sa admitem ca nu putem scrie doar capodopere.

    RăspundețiȘtergere
  9. dacă nu a intrat încă la tipar Luceafărul cu cronica vă rog să le transmiteţi să corecteze numele editurii din Herg Benet Publishing în Herg Benet Publishers. vă mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. am citit cartea si nu va dau dreptate, e mult mai buna decat ati considerat-o dvs. va respect competenta, dar in materie de poezie mai dati si rateuri

    Radu Aioanei

    RăspundețiȘtergere
  11. @Radu Aioanei
    Poate... Dar poate că și dvs. „dați rateuri”. Nu puteți presupune că eu am dreptate și dvs. vă înșelați? Cîte volume de poezie ați citit din producția pe 2010? Eu cred că, deși este tehnic, cum ziceam, volumul lui S.M. Grad nu intră în primele 50. E doar un volum de diletant, depărtat pe deasupra din motive obiective de fenomenul literar românesc contemporan.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare

Arhivă blog